Dess riktiga namn är 2012 TC4. Det är en liten asteroid som kommer att hälsa på oss den 12 oktober 2017. Men inte heller den här gången är det någon fara å färde.

Det är svårt med rubriksättning för artiklar rörande jordnära objekt. Rubriker som ”Stort meteoritnedslag väntas på jorden” eller ”Nu är det kört” drar självfallet till sig en del uppmärksamhet. Egentligen borde motsatsen (som ju faktiskt varit vanligast förekommande de senaste 65 miljoner åren) vara av lika starkt intresse. Mänskligheten klarar sig ytterligare lite till. Det känns ju bra.

Den tolfte oktober får vi nämligen ännu en chans att darra lite i knäna. Då drar den lilla asteroiden TC4 förbi för andra gången sedan 2012. Till skillnad från det året sitter inte mänskligheten idag och funderar på om den mayanska kalendern verkligen betyder att det är slut på det roliga. Istället kan vi, med nyförvärvat lugn, rikta våra teleskop mot himlavalvet och försöka få syn på TC4.

Såhär såg det ut när TC4 senast drog förbi oss, i oktober 2012. Källa: www.virtualtelescope.eu

TC4 är mycket liten, bara mellan 15 och 30 meter. Eftersom den visat sig vara ett återkommande objekt lämpar den sig mycket bra för forskare att spåra och studera. Dess bana är dock ännu inte helt kartlagd, vilket har gjort det svårt för astronomerna att exakt kunna säga hur nära den kommer flyga förbi jorden. Att lära sig att kartlägga banorna hos jordnära objekt kommer bli nödvändigt för att i framtiden kunna förutsäga och förhindra nedslag.

Än så länge befinner sig TC4 långt härifrån, men med hjälp av ESO:s VLT (Very Large Telescope) kunde bilden nedan tas av asteroiden den 27 juli i år. Den befann sig då på ett avstånd av 60 000 000 kilometer bort från oss.

Den lilla asteroiden TC4 på väg mot oss, nyligen fotad av ESO:s Very Large Telescope. Källa: ESO / ESA NEOCC

De senaste observationerna pekar på att 2012 TC4 kommer passera oss på ett avstånd av cirka 44 000 kilometer. TC4 blir den första kända asteroiden att passera jorden på mindre än avståndet jorden-månen två gånger på raken. Nästa potentiellt farliga datum är den 12 oktober 2050. På Palermoskalan (den skala som kan beskriva nedslagsrisker för jordnära objekt) ligger TC4 ändå på -3.66 vilket betyder att sannolikheten för ett nedslag under de närmaste 100 åren är mindre än en procent. Skönt!

Går det att se asteroiden? Med större amatörteleskop (20 cm öppning eller större) är det i princip möjligt, och det ska visas i livesändningar hos Virtual Telescope från Italien kl 21:00 och från USA kl 04:00. Asteroiden kommer närmast jorden på morgonen den 12 oktober 2017, kl 07:41 svensk tid. Då syns 2012 TC4 endast från sydliga breddgrader. Men på kvällen den 11 oktober kan svenska observatörer möjligen få en skymt av den när den rör den sig allt snabbare genom stjärnbilden Vattumannen, nära stjärnan sigma Aquarii. För skådningstips se Sky & Telescopes artikel. Asteroiden går under horisonten för svenska observatörer runt kl 01.

Källor: ESAESOVirtual Telescope

Läs även hos NASA om den jordnära asteroiden Florence och dess två månar som upptäcktes när den passerade jorden mellan 29 augusti och 1 september.

1 KOMMENTAR

Comments are closed.