– Det kommer att öppna upp ett nytt forskningsområde, och kommer att utöka ett redan djupt forskningsfält.
Så sa Rainer Weiss, tillsammans med kollegorna Barry Barish och Kip Thorne årets nobelpristagare i fysik, om upptäckten av gravitationsvågor 2015 med observatorierna LIGO och Virgo.
Nobelprize.org har alla detaljer om priset, som annonserades den 3 oktober. Som professor Olga Botner förklarade vid tillkännangivandet, handlade upptäckten den 14 september 2015 om både avancerad teknik, svarta hål, och – med en vink till Star Wars-fansen – en galax långt, långt bort.
Grattis till teamen bakom LIGO och Virgo, som nu hela fyra gånger sett spåren av sammansmältande, tunga svarta hål.
Grattis också till astronomin, som tagit ett nytt stort och nu alldeles officiellt kliv in i en ny tid när allt inte längre handlar om ljus. Flerförmedlarastronomin – multi-messenger astronomy, studiet av universum med gravitationsvågor, neutriner, och kosmiska partiklar – är här för att stanna.
För den som känner för att muttra om att fysikpriset för femtioelfte gången tilldelats enbart män – extra bittert nu sedan den mörka materians moder Vera Rubin gick bort i december 2016 – finns ändå lite tröst. Bokförlaget Fri tanke släpper boken som berättar historien om LIGO:s och gravitationsvågornas upptäckt. Rymdblues av författaren och fysikern Janna Levin utkom 2016 på engelska som Black Hole Blues and Other Songs from Outer Space och nu alltså finns på svenska.
Och så är gravitationsvågsfysikern Nergis Mavalvala, född i Pakistan men numera professor vid MIT i USA, en inspirationskälla som många kanske först nu upptäcker: se till exempel videon nedan.
Så beskriver hon gravitationsvågsforskning i en artikel i Boston Globe – och drivkraften att ta reda på vad som egentligen händer i de där galaxerna långt, långt bort.
– Tänk dig att någon släpper en sten i en damm, och du befinner dig långt i från där stenen släppts. Men du vill veta varifrån vågen kommer.
Läs våra tidigare inlägg om gravitationsvågor, och Ulf Torkelssons artikel om LIGO och upptäckten som skakade världen.