86 stycken stjärnor har fått nya offentliga namn. Traditionellt brukar stjärnnamn ha grekiska, arabiska eller latinska kopplingar, men den här gången har inspiration hämtats från fler källor.

Det är en arbetsgrupp hos den Internationella astronomiska unionen, IAU, som formellt godkänner nya stjärnnamn. Med de 86 stycken nydöpta stjärnorna uppgår IAU:s katalog till 313 i antal godkänt namngivna stjärnor. De nya namnen kommer från aboriginska, kinesiska, koptiska, hinduiska, mayanska, polynesiska och sydafrikanska kulturer.

Arbetsgruppen Working Group on Star Names är en internationell samling av astronomer vars uppgift är att katalogisera och standardisera nya namn på stjärnor, namn som sedan officiellt kommer att användas av astronomiska samfund världen över. I moderna stjärnkataloger har de flesta stjärnorna namn efter sin position på himlavalvet och dessa namn utgörs ofta av olika nummer och bokstäver. Gruppen forskar kring traditionella namn på stjärnor i olika kulturer jorden runt och vill skilja på namn och position för stjärnan. Namnen görs på så sätt mer unika och enklare att använda sig av till vardags i en tid då forskningen kring exoplaneter i fjärran solsystem blir allt större.

Några exempel på nya stjärnnamn:

Xamidimura och Pipirima är nya namn på en ljusstark dubbelstjärna i den delen av Skorpionen som inte syns från Sverige. Xamidimura betyder ”lejonets ögon” och är ett smeknamn på dubbelstjärnan (μ1 och μ2 Scorpii) hos Khoikhoifolket i Sydafrika. Pipirima kommer däremot från en tahitisk legend om två mytologiska tvillingar som var oskiljaktiga. I myten är tvillingarna en pojke och en flicka som smiter från sina föräldrar och blir till stjärnor på himlen.

Vintergatan över Uluru (Ayers rock) i norra Australien. Flera av de nydöpta stjärnor finns med på bilden. Foto: Eddie Yip CC BY-SA 2.0

Bland de aboriginska namnen märks Larawag, Ginan, Wurren och Unurgunite. Den sistnämnda, för stjärnan sigma i södra delen av Stora hunden, är baserad på en mytologisk figur som slogs mot månen. Eftersom de australiensiska aboriginerna tillhör en av de äldsta kulturerna, med en oavbruten historia på 65 000 år, härstammar många forntida namn på stjärnor i IAU:s katalog härifrån. Populär Astronomi har tidigare skrivit om andra aboriginska myter gällande himlavalvet.

Elva av de nya namnen kommer från kinesiskan, vara tre stycken från bakgrunden till en slags månkalender. Detsamma gör två av de nya hinduiska namnen, Revati i Fiskarna och Bharani i Väduren.

Från den mayanska kulturen kommer bland andra namnet Chamukuy, som i mytologin var en liten fågel. Chamukuy befinner sig i Oxens stjärnbild där den ingår i stjärnhopen Hyaderna, nära den ljusa röda stjärnan Aldebaran. Chamukuy har hittills gått under beteckningen theta-2 (θ2) Tauri.

Skeppet Argo, målat av Lorenzo Costa.

Alsephina i den sydliga stjärnbilden Seglet är också en nydöpt stjärna, vars namn har arabiska rötter. Namnet kommer ifrån al-safinah som betyder ”skeppet” och egentligen handlar om det skepp som framfördes av de grekiska argonauterna.

 

 

 

 

Källor:
IAU – Naming stars
IAU – Press release