Kvar i Sverige trots vädret? Vanligtvis kvalar kvadrantiderna in som ett av årets mer pålitliga meteorregn. Men enligt SMHI är det få i landet som kommer att få syn på dem just i år. Vinterhimlarna som gett oss supermånen i december, geminiderna, morgonplaneterna och nyårs-supermånen, fortsätter om än skymda av molnlagren.

Bild: meteorshowers.org
Så kretsar de små rymdstenarna som orsakar kvadrantiderna. Bild: meteorshowers.org

Kvadrantiderna toppar under timmarna före och efter kl 21 den 3 januari. Några av de kvicka stjärnfallen kan vara mycket ljusa, så även mindre luckor molnen kan ge något.

Kvalificerade råd om årets kvadrantidskådning hittar du hos t ex Internationella meteororganisationen IMO.

Kvasikometen eller asteroiden 2003 EH1 är den smått okända kroppen vars grusiga kvarlevor ligger bakom dessa meteorer.

Kvantitet och kvalitet vill man såklart uppleva när man kikar på meteorregn – då är det långt kvar tills årets mer populära stjärnfall, perseiderna i augusti, höstens leonider, orionider och taurider och Lucia-meteorerna geminiderna. Vi återkommer snart om månförmörkelsen den 31 januari 2018, det nya årets nästa störa händelse på himlen.

 

1 KOMMENTAR

Comments are closed.