“What a time to be alive!” borde vi allt oftare utropa. Det har aldrig varit lättare att ta del av rymdforskningen än vad det är idag. Här listas därför en sida för den som vill känna sig både liten och stor samtidigt, en interaktiv karta över jordens utseende genom tiderna samt en lista på lite musikalisk förkovran.

1. Scale of the Universe

Här kan du zooma in och ut och se hur olika objekt förhåller sig till varandra storleksmässigt. Direkt vid start står zoom-pinnen på det vi känner till bäst; oss själva och det vi oftast ser omkring oss och redan kan relatera till i skala. Det enda du behöver göra är att aktivera Adobe Flash Player (om du inte redan gjort det) och trycka på START.

Zoomar du ut kommer du snart känna dig mycket liten. Förbi dig på skärmen strömmar dinosaurier, skyskrapor, asteroider, planeter och stjärnkluster tills du når den yttersta gränsen av det synliga universum. Vid det här laget kanske du inte känner dig så viktig längre. För att råda bot på denna känsla råder vi dig att istället zooma in igen, förbi människan, myran och amöban. Då upptäcker du snart att det finns ett litet universum i miniatyr, bland DNA-strängar och kvarkar. Om du klickar på de olika objekten kommer det upp en liten faktaruta där du kan läsa mer om just det föremålet.

Forskningen letar vidare åt båda hållen. Vem vet hur långt ut och in vi kan zooma i framtiden?

2. Ancient Earth Globe

Är du kanske egentligen mer intresserad av att stanna här på jorden och hålla lite koll på vad som hänt med våra kontinentalplattor under de senaste årmiljonerna?

Utvecklare på Northern Arizona University har tagit fram denna interaktiva jordglob där du kan undersöka hur jorden sett ut från 600 miljoner år tillbaka i tiden, då flercelligt liv just börjat utvecklas i haven, till nutid. Du kan zooma in och ut, välja rotation eller ej samt lägga till eller ta bort moln för extra synlighet. För varje vald tidsperiod finns också en kort summering av vad som pågick på jorden under just den tiden. I menyn till höger på sidan kan du även välja en specifik händelse, till exempel när de första insekterna dök upp, för att kunna se hur det såg ut just då.

Hur långt fram i tiden måste du gå för att känna igen idag kända kuster?

3. Voyager Golden Record på Spotify

Tänk dig att du är en utomjording som en dag hittar en kraschad rymdfarkost med en gyllene skiva. Du kopplar nyfiket in skivan till din utomjordiska freestyle. Vad får du då höra?

För den musikaliskt lagde kan vi alltså tipsa om att Voyager Golden Records alla musikstycken finns på Spotify. Här finns något för alla! Chuck Berry, Mozart, kinesisk strängmusik och Louis Armstrong. Vad mer kan en utomjording önska sig?

2 KOMMENTARER

Comments are closed.