Den 21 juni 2018 inträffar sommarsolståndet. Vad finns att kolla på himlen när det är som som allra ljusast i Sverige? Om natten är svaret givet: de ljusa planeterna Jupiter, Saturnus och Mars: läs vår artikel om dem. Men på dagen då?

Här kommer sommarens bästa tips för sol- och månskådare i alla åldrar.

Grafik: Populär Astronomi
Hög sol och korta skuggor hör sommaren till. Den 21 juni 2018 står solen som högst. Grafik: Populär Astronomi

1 Välj vilken dag du vill fira midsommar. Midsommarafton 2018 är officiellt sett fredagen den 22 juni och midsommardagen lördagen den 23. Men den ljusaste dagen och kortaste natten kommer tidigare. Sommarsolståndet, ögonblicket då solen ligger allra närmast Polstjärnan på himlen, inträffade kl 12:07 torsdagen den 21 juni. För massor med fakta, diagram och kartor om årets sommarsolstånd rekommenderar vi André Frankes genomgång på Astroinfo.

2 Se solen skapa sommarens kortaste skuggor. Runt kl 13:00 den 21 juni är solen som allra högst på himlen under året. Alla vi som bor norr om Kräftans vändkrets får då uppleva årets kortaste solskuggor. Skuggan försvinner aldrig här, men det gör den längre söderut. Närmare jordens ekvator firas ”Zero Shadow Day” – så heter det i t ex Indien – vid två olika datum mellan vårdagjämningen och höstdagjämningen, beroende på breddgrad. I Sverige är de allra kortaste skuggorna faktiskt månskuggor. De kan ses istället när månen ligger som allra högst på himlen vid midvintersolstånd.

Grafik: Populär Astronomi
Sedd från norra Sverige tar månen en bit ur solen den 11 augusti. Projicera med kikare och papper så ser du hela förloppet. Grafik: Populär Astronomi

3 Planera för sommarens förmörkelser. Solen och månen ligger också bakom sommarhimlens höjdpunkter: en månförmörkelse och en partiell solförmörkelse. Natten 27-28 juli blir det en total månförmörkelse som syns från många delar av världen, inklusive Sverige. Sedan den 11 augusti får Sveriges norra delar en partiell solförmörkelse. Som bäst täcks en tiondedel av solens yta, så förmörkelsen syns allra bäst för den som projicerar solen på ett papper.

Grafik: Populär Astronomi
På sommaren kan du kolla månen på dagen med hjälp av fältkikare, med blotta ögat eller med polaroidglasögon. Grafik: Populär Astronomi

4 Upptäck månen på dagtid. Sommarens långa dagar är faktiskt perfekta för dig som vill kolla på månen. Det gäller bara att veta när man ska kika. Under ljusa dagar syns månen snäppet bättre med polaroidglasögon. När ska man titta efter månen? Fram till den 25 juni syns månen syns bäst på eftermiddag och kväll. Sedan mellan 2 och 10 juli dyker den upp på morgonen och förmiddagen med bästa dagen runt den 8 juli. Sedan mellan den 17 och 21 juli syns den på eftermiddag och kväll igen. Från 2-8 augusti är det åter dags att kolla efter månen på morgonen, och några dagar efter solförmörkelsen dyker den upp igen på eftermiddagen och tidig kväll fram till den 19 augusti eller så.

Grafik: Populär Astronomi
Natten 27-28 juli 2018 blir det total månförmörkelse med Mars strax under månen – läs vår artikel om den. Grafik: Populär Astronomi

5 Se månens kratrar i fältkikaren. På dagen syns månen bäst just när den inte är helt upplyst. Då syns också kratrarna bäst där solljuset nätt och jämnt lyser upp ytan. Med en liten fältkikare eller teleskop kan du kolla in kratrar mitt på ljusan dag, och tänka på alla dessa årmiljoner av gamla asteroid- och meteoritnedslag som månens torra yta har bevarat som minne.

 

Grafik: Populär Astronomi
Med pappersark och fältkikare ser du solens hemliga detaljer. Titta såklart aldrig direkt mot solen. Grafik: Populär Astronomi

6 Håll koll efter solens fläckar med papper och kikare. 2018 är lite av ett mellanår för solen. I solens 11-åriga cykel av aktivitet är vi just nu nere på bottennivå, vilket betyder att solfläckar är glesa och chanserna för både solstormar och norrsken är låga. Det aktuella läget för fläckar kan du ju kolla på sajter som spaceweather.com eller spaceweatherlive.com. Men med ett pappersark och en fältkikare kan du kolla själv. Läs vär handledning.

Läs även vår guide till planeterna Jupiter, Saturnus och Mars undeer sommaren 2018.

Ladda ned infografiken Sommaren 2018 med månen och solen som pdf.

Grafik: Populär Astronomi
Sommaren med månen och solen. Klicka för att ladda ner. Grafik: Populär Astronomi