Den 11 augusti skiner solen för en gångs skull en aning mindre under några timmar, när större delen av Sverige – Norrland och Svealand – får vara med om en partiell solförmörkelse. Globalt blir detta årets bästa solförmörkelse.

Det blir en spännande fortsättning på en händelserik sommar på himlen: vi har skrivit om månförmörkelsen den 27 juli, sommarnattens planeter 2018, och om solen och månen på dagen i sommar. Snart blir det mer med meteorregnet perseiderna mellan 9 och 15 augusti, och vi återkommer även med tips om hur du får syn på Vintergatan.

Under just denna solförmörkelse blir det bara marginellt mindre ljust. För de flesta blir händelsen lite knepig att få syn på. Du behöver vara förberedd, och du behöver se till att alla skyddar ögonen – men har du möjlighet ska du inte missa upplevelsen!

Animation: Per Ahlin
Längst i norr är förmörkelsen som störst. Såhär åker månen framför solen sedd från Treriksröset i nordligaste Lappland. Tänk på att färgerna i bilden stämmer inte med verkligheten. Animation: Per Ahlin

Åk så långt norrut du kan. Denna solförmörkelse är inte total någonstans, men från nordligaste Lappland inkräktar månen på 22 procent av solens diameter. Från norska Nordkap är det lite bättre, och allra bäst blir det från Ostsibiriska havet nära Wrangels ö.

Projicera med kikare och papper så ser du förmörkelsen som allra bäst. Det är ju farligt för ögonen att titta direkt mot solen, och som tur är syns solförmörkelsen allra bäst om du med hjälp av en liten fältkikare projicerar på ett papper.  Kolla bilden nedan, eller läs våra tips om hur du projicerar solen. Har du riktiga solförmörkelseglasögon går det också att se förmörkelsen säkert. Du kan köpa sådana hos t ex Astro Sweden.

Kolla vid rätt tidpunkt. Månens kan når solens kant redan kl 10:30 sett från Norrbottens gräns till Norge, och sista sucket syns från norra Lappland några minuter efter kl 12. Störst är förmörkelsen mellan 11:00 och 11:15. André Frankes Astroinfo.se har hålltider och kartor för hela landet.

Grafik: Populär Astronomi
Så ser du solförmörkelsen den 11 augusti 2018. Klicka för att ladda ner snabbguiden som pdf (also available in English, image in English). Grafik: Populär Astronomi

Tänk på månen, jorden och solen och deras dans genom rymden. Månens bana runt jordklotet ligger i nästan samma plan som jordens bana runt solen. Därför lägger sig månen i vägen för solen ibland.

Planera för nästa svenska solförmörkelse. Nästa partiella solförmörkelse i Sverige syns i hela landet den 10 juni 2021 och blir större och bättre för alla (just hur mycket bättre har André Franke rett ut). Sedan den 25 oktober 2022 blir det åter häftigare: förmörkelsen syns i hela landet och i norr omvandlas solen till en smal skära.

Dröm om framtidens totala solförmörkelser. Nästa totala solförmörkelse syns den 2 juli 2019 från delar av Chile och Argentina. Bland annat planeras en särskild visning av den från ESO:s världsberömda observatorium i La Silla i norra Chile. ESO har mer om evenemanget här – se även videon nedan. 2024 är det dags för nästa Great American Eclipse som korsar USA den 8 april det året. Två år senare, den 12 augusti 2026, får vi en total solförmörkelse i Europa som kan ses från Island och norra Spanien. Nästa totala solförmörkelse i Sverige inträffar först den 16 oktober 2126 och syns från till exempel Umeå. I år föds kanske de första svenskarna som får se den – om de lever tills de är 108 år! Redan före det sker två ringformiga solförmörkelser, den 21 juni 2039 och den 11 juni 2048.