Idag avslutas kanske världens största astronomikonferens i Wien i Österrike, den så kallade IAU General Assembly. Det vill säga den Internationella astronomiska unionens generalförsamling som inträffar var tredje år, pågick i år mellan 20 och 31 augusti och är den trettionde i ordningen. Det var förövrigt på generalförsamlingen i Prag 2006 som Pluto och Ceres fick statusen dvärgplaneter.

Kina är stolta över att ha byggt FAST, världens största radioteleskop som är en enda sammanhängande antenn (det finns större teleskop som egentligen är många sammankopplade antenner). Namnet betyder Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope och är 500 meter i diameter. Foto: J Wiegert.

Jag har varit på konferenser innan men denna är helt klart den största så följande är ett litet urval av upplevelser och upptäckter. Första intrycket var smått överväldigande, speciellt med tanke på att jag inte kom till hotellet förrän kl 11 natten. Jag slogs snabbt av hur astronomi märkbart har växt i Afrika och Kina. Bland annat mötte jag Solomon Belay Tessema, en astronom från Etiopien som jobbade tidvis på Göteborgs universitet när jag läste till kandidat- och mastersexamen där. Det visade sig att han har bland annat blivit chef för Entoto Observatory and Research Center!

Under konferensen gick det att hitta mycket intressant och (o)nyttigt i utställningshallen. Vad sägs om solsystemet i chokladbollform? Foto: J Wiegert

 

 

 

Antalet deltagare varierar rejält från dag till dag då de flesta deltar på specifika möten. Men sammanlagt ska 3000 astronomer från hela jorden vandra igenom här. Så jag har stött på många jag känner men inte sett på år eller månader och som nybliven expat är det såklart trevligt att få träffa så många svenska forskare igen. (Jag jobbar sedan ett par månader som postdocforskare på Belgiens Kungliga observatorium.) Bland annat var Cassiopeiabloggens Peter Linde på plats.

Följande är ett urval av allmänt intressanta punkter.

  • LSST, Large Synoptic Survey Telescope, ska katalogisera upp mot 20 miljarder galaxer och 20 miljarder stjärnor. ”För första gången kommer astronomer ha katalogiserat fler objekt än det finns levande människor på jorden”. Den ska vara ett komplement till Gaia som för närvarande har katalogiserat 1,7 miljarder stjärnor.
  • I entrén till utställningshallen fanns denna gigantiska jordglob på vilken deltagarna har klistrat fast flaggor från sina länder. Foto: J Wiegert.

   Nästa år, 2019, fyller IAU 100 år och många aktiviteter planeras över världen för att fira detta, även i Sverige. Mer lär komma.

  • IAU:s arbete för populärvetenskap för mindre priviligierade grupper i det globala samhället diskuterades. Det vill säga allt från att se till att rullstolsburna kan nå teleskopen under stjärnvisningsnätter till utbildning för flyktingar och i katastrofområden där bland annat skolor har blivit förstörda.
  • Australien har världsrekordet i antal stjärnskådare på samma plats och tid.
  • Europeiska rymdorganisationen ESA har en omröstning (omnämnt av oss här) om vad deras nästa Mars-strövare ska heta (en del av ExoMars). Föredragshållaren refererade till polarforskningsskeppet RRS Sir David Attenborough som enligt allmän omröstning kunde ha fått namnet Boaty McBoatface. Talaren skojade om möjliga namnförslag som Rover McRover eller Planet McPlanetface, men jag hoppas på ett seriösare namn.

   Fysikern Ludwig Boltzmann ligger begravd med familj i södra Wien. Längst upp på stenen står Boltzmanns entropilag. Han är också känd för Boltzmanns konstant som kopplar energi och temperatur och Stefan-Boltzmanns lag som upptäcktes tillsammans med Josef Stefan. Foto: J Wiegert.
  • Ett problem idag med forskningen om atmosfärer på exoplaneter (planeter kring andra stjärnor än solen) är att datan har så låg upplösning att man kan anpassa nästan vad som helst till dem påpekades av en forskare. Exemplen som visades var jordens atmosfär, en sinusvåg och till sist en banan. Astronomer har också humor även om den är lite speciell.
  • Jag fick en guidad tur med VR-glasögon genom planetsystemet runt Trappist-1 med sju kända planeter av jordliknande storlek. Allt var såklart konstnärliga illustrationer men ändå svindlande och vackert.
  • NASA:s infraröda rymdteleskop Spitzer fyllde 15 år i rymden i lördags (den 25 augusti).
  • En omröstning hölls (torsdagen den 30 augusti) om att byta namn på Hubbles lag till Hubble-Lemaîtres lag. Det handlar alltså om den fenomenologiska lag som beskriver universums expansion med hjälp av avstånd och hastighet till avlägsna galaxer. Förslaget blev antaget för att behandlas ytterligare efter mötet.

Utanför konferensen tog jag chansen att se på det vackra Wien och bada i Donau. Självklart såg jag till att hitta lite av sådant som är både av vetenskapligt och historiskt intresse. Ett litet urval av bilder följer här.

Från globmuseumet i Wien (på tips från Maria Sundins Facebooksida). Vänster: Marsglob från 1800-talet med framträdande ”kanaler” som visade sig vara synvillor. Höger: Modern Venusglob gjord med radarmätningar från sonder. Venus är täckt av tjocka molntäcken så kartläggningen av ytan är jämförelsevis väldigt ny. Foto: J Wiegert.