Astronomins dag och natt 2018 inträffar lördagen den 29 september, med tema Röd planet, blå planet (läs Svenska astronomiska sällskapets pressmeddelande).

Hur ska man maximera Mars-känslan och ändå hålla fötterna på jorden? Här kommer våra bästa förslag.

Nypremiär för Upptäck universum. Utställningen Upptäck universum med astrofoto av bland annat Göran Strand och Mia Stålnacke återkommer och har växt med nytt innehåll om jorden och Mars. Den får nypremiär i sin helhet på Astronomins dag på Umevatoriet i Umeå och på Balthazar Science Center i Skövde, och visas även i Luleå, Örebro, Göteborg, Trollhättan, Jönköping, Borås och Kristianstad.

Möt Populär Astronomi på bokmässan i Göteborg. Visst är vi jäviga! Populär Astronomi bjuder på samtal om Mars i kulturen på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg med vår egna Katja Lindblom, författaren Emanuel Blume, mannen bakom hyllade Nomadplaneten, och vår serietecknare Yvette Gustafsson. Hitta oss hos Nätverkstan kultur, monter B02:41. Förresten ska Katja även spela in ett nytt avsnitt av Slottspod på Astronomins dag, tillsammans med Robert Cumming och Henrik Sandgren.

Astronomer, entusiaster, experter: medverkande på Astronomins dag och natt 2018
Astronomer, entusiaster, experter: medverkande på Astronomins dag och natt 2018. Klicka här för en större version av bilden.

Maxat i Sthlm. Missa inte de stora evenemangen i huvudstaden. Tekniska museeets gigantiska MegaHelg Rymd på Tekniska museet gästas inte bara av teamet bakom succéfilmen Ensamma i rymden (bland dem regissören Ted Kjellsson och manusförfattaren Henrik Ståhl), utan även av en drös experter på liv i rymden och såklart på Mars. Svenska rymdsällskapets bästa förmågor (bland dem vår polare Ariel Borenstein och hälsobloggaren Moa Quist) kompletteras av astrobiologen Natuschka Lee (Umeå universitet), Astronomisk Ungdom är också på plats. Och det blir till och med rymddans med Stockholms kulturskola. Fullt rymdös blir det också på Vetenskapens hus i Stockholm med allehanda aktiviteter, solskådning (prognosen ser bra ut) och ett spännande program av korta föredrag. Här utlovas exoplaneter, supernovor (med bland annat Nature-aktuella Ragnhild Lunnan) och Marskunskap som du inte trodde du behövde. Och på kvällen följer traditionsenlig stjärnskådning, både med STAR på Observatoriekullen, där Nils-Erik ”Nippe” Olsson kommer att kåsera om universum även om molnen skulle rulla in, och med Ericssons astronomiska förening på observatoriet i Saltsjöbaden.

Föredrag, samtal och astrofika på Astronomins dag
Föredrag, samtal och astrofika på Astronomins dag. Klicka för att se hela bilden.

Stora program med gott om Mars erbjuds också på flera platser i Västerås, på Umevatoriet i Umeå, och på Tycho Brahe-observatoriet i Oxie utanför Malmö.

Möt Marsforskarna. Några av landets smartaste Marsforskare uppträder och berättar det senaste från forskningsfronten. Vad vet de om liv på Mars och varför jorden och Mars är så olika? Fråga till exempel Sandra Siljeström i Borås, Sanna Alwmark i Lund, Andreas Johnsson i Göteborg och Katerina Stergiopoulou i Uppsala.

Grafik: Populär Astronomi
Mars och Vintergatan är dragplåster på himlen på Astronomins dag och natt. Grafik: Populär Astronomi

Se Vintergatan, Mars och annat med teleskop. Från mörka platser erbjuder den 29 september ett fantastiskt tillfälle att se inte bara Mars utan även vår galax Vintergatan (se vår tidigare artikel Så ser du Vintergatan bäst i höst). Stjärnskådning med teleskop ordnas på många platser, som t ex supermörka Mullsjö och Mariestad, men även Stockholm, Malmö, LundGöteborg, Umeå, Västerås, Linköping, Västervik, Färjestaden och på Ven. I programmet ingår även jubilerande Norrland Star Party som går av stapeln på Nordanå i Skellefteå den 5-7 oktober.

Kosmiska mysterier. Bortom Mars och jorden breder ut sig vårt kosmos åt alla håll. För de vidaste perspektiven rekommenderar vi speciellt föredragen i Västervik, där Carlos de los Heros berättar om neutrinoteleskopet IceCube, i Växjö, därifrån Yvonne Becherini och kollegor spårar galaxernas gammastrålning, och Borlänge där Håkan Sandin talar om gravitationsvågor och sammansmältande svarta hål på 2047 Science Center.

ForskarFredag + Astronomins dag = sant. Årets ForskarFredag inträffar också 28-29 september och på en del platser (t ex Umeå, Borlänge och Färjestaden) kan det bli härligt svårt att skilja festivalerna åt. Nästa år blir sammanväxten total när ForskarFredag har rymdtema: vi återkommer med mer om Astronomins dag och natt och ForskarFredag 27-28 september 2019.

Foton: Plejaderna av Martin Fransson; Mars enligt Curiosity (NASA/JPL-Caltech/MSSS); jorden från rymdstationen av astronaut Terry Virts (NASA)
Utställningen Upptäck universum visas på flera platser från Luleå till Kristianstad. Foton: Plejaderna av Martin Fransson; Mars enligt Curiosity (NASA/JPL-Caltech/MSSS); jorden från rymdstationen av astronaut Terry Virts (NASA)