Rymdäventyret på asteroiden Ryugu fortsätter, 300 miljoner kilometer från jorden. Nu har hela tre små rymdfarkoster landat på asteroiden och skickat tillbaka spektakulära bilder på ett kargt, stenigt landskap.

JAXA, Tokyo University, Kochi Univ., Rikkyo Univ., Nagoya Univ., Chiba Institute of Technology, Meiji Univ., Aizu Univ., AIST
Asteroidhoppare på väg ner: MASCOT skymtas längst upp i en bild tagen från Hayabusa 2. Bild: JAXA, Tokyo University, Kochi Univ., Rikkyo Univ., Nagoya Univ., Chiba Institute of Technology, Meiji Univ., Aizu Univ., AIST

Landarna MINERVA II (storleksklass tårta) och storebrorsan MASCOT (storlek skokartong) är tre av de fyra mjukt hoppande landarna som ingår i det japanska rymdprojektet Hayabusa 2, som vi tidigare skrivit om (Här ska den japanska rymdsonden Hayabusa 2 landa och Japansk sond framme vid asteroiden Ryugu).

Nu har alla tre skickat tillbaka mätningar från asteroidens yta. Senast lyckades tysk-fransk-japanska MASCOT tillbringa hela 17 timmar med att hoppa runt på ytan (pressmeddelande hos tyska DLR) den 3 oktober – det är tre dygn på den snabbsnurrande lilla himlakroppen.

Bild: JAXA
Mörka stenar som kanske kan ge svar om liv i solsystemet. En av de första bilderna från asteroiden Ryugu, tagen med en an MINERVA-landarna. Bild: JAXA

Ryugu, som är 880 meter tvärsöver, reflekterar bara en sextondel av solljuset som faller på den, hälften så mycket som månen. Den mörka ytan beror på att asteroiden är rik på kol. Sådana asteroider är extra intressanta för forskare som vill studera hur organiska molekyler uppkommer och flyttas genom rymden, och tros vara släkt med kolrika meteoriter som kan bära på komplexa livsmolekyler.

Planen är hämta hem prover från asteroiden genom två experiment som ska ske i juli 2019. Med hjälp av landarnas mätningar från olika platser, tillsammans med proverna, hoppas forskarna kunna få en helhetsbild av mineralerna på asteroidens yta.

Bilder: JAXA
En halvtimme på Ryugu: en av de studsande landarna, Rover 1B, tog denna underbara sekvens den 23 september 2018. Skuggorna flyttar på sig medan solen rör sig över himlen och asteroiden snurrar. Ett dygn på Ryugu varar bara drygt 7½ timmar. Bilder: JAXA

Med proverna och bilderna från Hayabusa 2:s besök på Ryugu kan vi kanske få spännande insikter om asteroidernas roll i hur liv uppkommer i vårt solsystem. Det gäller även för årets andra spektakulära asteroidbesök, NASA:s OSIRIS-REx som anländer hos asteroiden Bennu – även den en mörk, kolrik asteroid – i december 2018. Läs mer om den i vår artikel OSIRIS-REx första glimt av asteroiden Bennu.

Ryugu i helfigur från 20 kilometers höjd. Bild: JAXA, University of Tokyo, Kochi University, Rikkyo University, Nagoya University, Chiba Institute of Technology, Meiji University, University of Aizu och AIST
Ryugu ser gullig ut, med form som påminner om det tecknade rymdskeppet som ESA:s mascot Paxi åker runt i). Ryugus bana tar den så nära jorden som en dryg femtedel av avståndet till månen. På grund av banan klassas den faktiskt som en ”potentiellt farlig asteroid” men inga nära duster väntas ske inom en överskådlig framtid. Bild på Ryugu från 20 kilometers höjd: JAXA, University of Tokyo, Kochi University, Rikkyo University, Nagoya University, Chiba Institute of Technology, Meiji University, University of Aizu och AIST. Diagram: DLR (CC BY 3.0)

1 KOMMENTAR

Comments are closed.