Vi kan tacka satelliter i rymden för att väderprognoserna har blivit så mycket bättre. I onsdags lyfte en Sojuzraket från Guiana Space Center med den meteorologiska satelliten MetOp-C som last, den tredje i en serie riktigt framgångsrika vädersatelliter – och den har svensk teknik ombord.

Satelliten MetOp-C är den sista av tre vädersatelliter i polär omloppsbana och en av totalt nio som tillsammans bildar EUMETSAT Polar System, och därmed är systemet MetOp komplett. Rymdföretaget RUAG:s forskningsavdelning i Göteborg har bidragit med ett av instrumenten ombord på MetOp-C.

De två första satelliterna i MetOp har hittills minskat felen i väderprognoser från både satellit- och markbaserade instrument med drygt 25 procent. RUAG Space i Göteborg har nu bidragit med instrumentet GNSS Receiver for Atmospheric Sounding (GRAS), vars syfte är att ytterligare öka träffsäkerheten för såväl väderprognoser som övervakning av jordens klimat, skriver de i ett pressmeddelande. Företaget har även utvecklat flera av datorerna och antennerna ombord på MetOp-C.

Satellitinstrumentet GRAS
Satellitinstrumentet GRAS är utvecklat och tillverkat på RUAG Space i Göteborg. Instrumentet kommer att öka träffsäkerheten för väderprognoser och övervakning av jordens klimat. Bild: RUAG Space.

Instrumentet GRAS tar emot signaler från GPS-satelliter, samt dess europeiska motsvarighet Galileo, under deras upp- och nedgång vid horisonten. Signalerna påverkas av atmosfären, och genom att mäta dessa förändringar så kan instrumentet räkna ut temperatur och luftfuktighet genom atmosfären upp till 50 kilometers höjd över jordytan.

Metoden kallas radioockultation och är en av de viktigaste inom väder- och klimatbevakning från satelliter.

Hos Rymdstyrelsen kan du läsa mer om varför vädret kan bli mer begripligt när MetOp-C kommer igång. Vill du se uppsändningen så finns den här hos CNES på Youtube. Snabbspola till 21:30 för slutet på nedräkningen på franska när raketen far ivåg!