Superrymdåret 2019 är extra underbart för oss som gillar månen. Årets första fullmåne sammanfaller med en total månförmörkelse som är lite större än vanligt. Nästa gång vi får se en lika fin månförmörkelse blir först om nästan 10 år. Samtidigt sker ett vackert planetmöte.

För att se månförmörkelsen behöver du tur med vädret, och att vara lite förberedd. Det hela utspelar sig tidigt på morgonen, innan frukostdags rentav. Här kommer våra bästa tips.

Titta ut tidigt på måndagmorgon den 21 januari. När och hur hänger på vilket slags person du är, och hur din morgonrutin ser ut.

Rätt datum och rätt håll. Före gryningen den 21 januari kommer alla att behöva en klar himmel och fri sikt mot väster. I början av förmörkelsen står månen högt på himlen och är lätt att hitta. Under förmörkelsens gång sjunker den i väster och kan bli svår att hitta om väderförhållanden är dåliga eller om träd eller hus skymmer sikten.

Vill du se hela månförmörkelsen från början till slut? Då behöver du gå upp tidigt. Kalaset börjar när jordens halvskugga når månen redan kl 03:35. Slutet kommer antingen när månen går ner – det gör den mellan 08:20 och 08:45 i södra Sverige – eller när månen kommer ur jordskuggan helt kl 08:50.

Hålltider och känsla under månförmörkelsen den 21 januari. När himlen är mörk syns stjärnorna Pollux och Castor till höger om månen i stjärnbilden Tvillingarna. (Grafik: Populär Astronomi, CC: BY NC 2.0) Ladda ner som pdf

Vill du vara säker på att se de häftigaste ögonblicken? Månen är som mest förmörkad mellan kl 05:41 och 06:44. Då är den bara upplyst av jordens samtliga solupp- och nedgångar, och kan därför lysa i en vacker röd färg, lite beroende på jordens atmosfär just då. Mittpunkten kl 06:12 kan vara mest dramatisk – eller bara svårupptäckt. Höjdpunkten för många kommer sedan när solljuset snabbt breder ut sig från månens övre vänsterkant, mellan 06:40 och 07:00.

Vill du bara kunna säga att du sett förmörkelsen utan att störa morgonrutinen? Då kan du snabbt titta ut runt 7-tiden och försäkra dig att fullmånen verkligen inte ser ut som en vanlig fullmåne.

Tar du supermånar på blodigt allvar? Månförmörkelsen den 21 januari kvalar in som ”superblodmåne”, det vill säga en total månförmörkelse samtidigt som det också är supermåne. Det kallas det när är det fullmåne när månen ligger som närmast jorden. Det inträffar nu den 21 januari, samt vid fullmånarna nätterna mot den 20 februari och den 21 mars, då utan förmörkelse. Supereffekten är verkligen inte lätt att uppfatta, men när månen som mest förmörkad den här gången upptar den uppemot trettio procent mer plats på himlen än den gjorde under förra månförmörkelsen den 27 juli 2018.

Samtidigt på morgonen pågår ett vackert möte mellan planeterna Venus och Jupiter. Venus har varit morgonstjärna under vintern 2018-19, men under januari börjar Jupiter ta över. Planeternas byte kan du följa se dagarna före och efter månförmörkelsen, lågt på himlen i sydsydost. Venus och Jupiter ligger allra närmast varandra morgonen tisdagen den 22 januari 2019. Planetmötet syns bäst från södra Sverige, och blir en utmaning att se för de flesta i Norrland. Längst i norr kommer bara Venus upp över horisonten.

Venus och Jupiter möts lågt i gryningen i sydsydost i januari 2019. De ligger närmast varandra den 22 januari. För att se de behöver du fri sikt hela vägen ner till horisonten i syd. (Grafik: Populär Astronomi, CC: BY NC 2.0) Ladda ner som pdf

Är dina vänner rädda för månförmörkelser? Det är inte så konstigt med tanke på mänsklighetens historia och nätets förvillande avigsidor. I nättidningen Quartz berättar Ephrat Livni några historier om hur månförmörkelser använts för att sätta skräck i folk. Vill du ha mer sånt så har Space.com intervjuat etnoastronomen Ed Krupp om förmörkelsemyter. Är du mest debattglad så läs astronomen Daniel Brown på The Conversation som argumenterar övertygande varför vi bör helst undvika termen blodmåne oavsett hur spännande det känns att dra till med ”superblodmåne” eller ”super blood moon”.

Njut av förmörkelsen – det dröjer rejält tills nästa gång. Vi får vänta nästan tio år innan en total månförmörkelse som kan ses lika bra från Sverige. Den 7 september 2025 sker en månförmörkelse när månen går upp. Men det blir först den 31 december 2028 som vi får vi en lika bra förmörkelse som den 21 januari 2019.

Sugen på solförmörkelser istället? 2019 är ett bra år för sånt och det är kanske inte för sent att boka en resa till Chile eller Argentina: läs mer hos ESO om solförmörkelsen den 2 juli 2019. Sedan är det dags för en ringformig solförmörkelse den 26 december 2019 som kan ses från bland annat Indien, Malaysia och Indonesia.

Vill du upptäcka mer om himlafenomen under året, mer om rymden och mer om astronomin? Tidningen Populär Astronomi är för dig: läs mer om hur du kan skaffa den.

1 KOMMENTAR

Comments are closed.