Torsdagen den 24 oktober 2019 börjar tre dagar av rymd, astronomi och fest i Stockholm. Svenska astronomiska sällskapet firar 100-årsjubileum i samband med konferensen Astronomdagarna och allmänheten är inbjuden till flera punkter i programmet, framförallt på lördag den 26 oktober.

Bland höjdpunkterna har vi kändisar, prisutdelning, Sveriges exoplanet och färska resultat om den svenska natthimlen.

Fiona Harrison med en modell på hennes (och NASA:s) rymdteleskop NuSTAR. (Foto: Lance Hayashida/Caltech)

Fiona Harrison, professor i astrofysik vid Caltech i USA, är ett av världens största namn inom astrofysikens mest energiska område: röntgenstrålning. Hon leder teamet bakom NASA:s banbrytande rymdteleskop NuSTAR, som gjort spännande upptäckter om extrema fenomen som svarta hål och magnetarer. På torsdag kl 15:00 håller hon Manne Siegbahn Memorial Lecture. KTH har mer om föreläsningen

Gabriella Stenberg Wieser, rymdfysiker vid Institutet för rymdfysik i Kiruna, känner många från tv-programmet Fråga Lund i SVT. För Populär Astronomis läsare är hon välkänd som regelbunden skribent och bloggare. På lördag ger hon årets populära Nordenmarkföreläsning under rubriken En rymdforskares vardag. För Gabriella betyder det solvinden, månen, Mars, Venus, kometer och många rymdsonder – räkna med storslagna insikter och humor. Svenska astronomiska sällskapet har mer om föreläsningen, lördag kl 15:30 och så finns också evenemanget på Facebook.

Möt Sveriges mest folkkära rymdforskare, Gabriella Stenberg Wieser i Stockholm på lördag när Svenska astronomiska sällskapet firar hundraårsjubileum. Foto: IRF/Annelie Klint Nilsson; bakgrund: NASA

Sveriges exoplanet ska döpas, tillsammans med dess stjärna. Ska planeten heta Dunfin, Isagel, Ratatosk, Skoll eller Tjovke? Namnen presenteras för media och forskare kl 15:50 på fredag 25 oktober i Stockholm under Astronomdagarna och strax därefter i Umeå på samiska kaféer Tráhppie kl 18:30. Nu är röstningen igång på rymdaret.se/exoplanet och fullständig information finns i ett pressmeddelande från IAU i Sverige.

Prisutdelning blir det på lördag när Svenska astronomiska sällskapet hyllar unga entusiaster och astronomiska aktivister. Årets Rosa Tengborg-stipendiater blir Astronomisk Ungdom-profilerna Jennifer Andersson och Måns Holmberg, och bidrag tilldelas dessutom barnens favorit Margareta Malmort, Sweden Solar Systems eldsjälar Gösta Gahm och Nils Brenning, samt Charlotte Helin och hennes ständigt kreativa Hallands Astronomiska Förening. Svenska astronomiska sällskapet har mer om alla dessa.

Vad ska Sveriges exoplanet få heta? Rösta på rymdaret.se/exoplanet eller ladda ner postern.

Sveriges astronomer berättar om sina senaste rön under torsdag och fredag och i programmet för Astronomdagarna 2019 kan man leta fram guldkornen. Extra spännande kan bli de första resultaten från massexperimentet Stjärnförsöket: vad säger barnens stjärnräkningar med papptub om ljusföroreningar i Sverige? Dessutom utlovas det senaste om supernovor, döda planetsystem och nyfödda, Jupiters rörelser, rymdväder och Elon Musks satellitkonstellationer.