Årets ljusaste veckor är tuffa för den som gillar stjärnorna – men det finns mycket annat som lyser upp tillvaron. Med vår sommarguide får du sätt att hålla kontakt med rymden – även mitt på dagen.

På midsommarafton den 19 juni 2020 inträffar dessutom en av årets astronomiska höjdpunkter, när månen åker framför planeten Venus.

Månen åker framför Venus 19 juni 2020 Grafik: Populär Astronomi
Månen åker framför Venus 19 juni 2020. Tänk på att bilden är missvisande! Månen och Venus är svåra att hitta mot den ljusa himlen. Grafik: Populär Astronomi

Månen släcker Venus den 19 juni. På förmiddagen på fredagen den 19 juni kan du se en sällsynt händelse när månen passerar framför planeten Venus. I branschen kallas det en ockultation. Nästa chans att se månen åka framför Venus blir först den 9 november 2023.

Du hittar månen högt på himlen i sydost, en bit till höger om solen. Fram till strax före kl 10 kan du leta upp månens smala skära, gärna med hjälp av fältkikare. Månen blir svår att hitta mot den ljusa himlen. Stå i skugga så att solen inte stör dig när du tittar. Ett tips kan vara att stäcka ut armen mot himlen och knyt näven: månen och Venus ligger ungefär en och en halv näve till höger om solen.

Precis till vänster om månskäran lyser Venus. I en bra kikare eller teleskop ser den också ut som en skära.

Strax efter kl 10 – den exakta tidpunkten beror på var du befinner dig – försvinner Venus bakom månen och är borta uppåt en timme. Mellan kl 11:00 och 11:25 inträffar det dramatiska ögonblicket då Venus tittar fram från bakom månens mörka sida.

Från Kiruna ser du Venus försvinna 10:16 och dyka upp igen 11:23. För Luleå gäller 10:16 och 11:23, Östersund 10:07 och 11:15, Stockholm 10:08 och 11:14, Visby 10:09 och 11:09, Göteborg 10:00 och 11:06 och Malmö 10:00 och 11:01.

Midnatssol Grafik: Populär Astronomi
Midnatssol syns i från maj till juli från nordligaste Sverige. Grafik: Populär Astronomi

Midnattsol kan du se fram till mitten av juli. För den som befinner sig i Sverige norr om polcirkeln finns chans att se solen ovanför horisonten mitt i natten. Solen ligger som lägst på himlen runt kl 01:00 sommartid. Sedd till exempel från Kiruna ligger solen ändå väldigt nära horisonten, så för att uppleva en riktig midnattssol från Sverige behöver du en mycket bra nordhorisont och klart väder.

Projicera solfläckar Grafik: Populär Astronomi
Projicera solfläckar är lätt och kul. Grafik: Populär Astronomi

Sommarsolstånd inträffar kl 23:44 på midsommardagen den 20 juni, och datumet är något alldeles extra. Det är första gången sedan 1896 som sommarsolståndet inträffar den 20 juni, något som André Franke tipsade om redan för tio år sedan. Din skugga blir då som allra kortast runt kl 13 den dagen – passa på att kontrollera att det stämmer! På sajten astroinfo.se har André samtliga nördfakta om sommarsolståndet 2020.

Se månen dagtid sommaren 2020 Grafik: Populär Astronomi
Se månen dagtid sommaren 2020 Grafik: Populär Astronomi

Hela sommaren kan du upptäcka solens fläckar utan att skada ögonen. Med fältkikare och en pappersark kan du lätt projicera solen och upptäcka solfläckar. I år 2020 är solen inte speciellt aktiv, och då kanske solfläckarna är få eller inga alls. Kolla hos spaceweather.com så kan du se hur solen ser ut idag.

Se månen på dagen. Du behöver inte vara uppe på natten för att beundra månen och följa dess olika faser. I juni och juli 2020 syns månen bäst på förmiddagen mellan den 10 och 16 juni, på eftermiddagen mellan 24 och 30 juni, och sedan i juli, också den 10-16 på förmiddagen och den 24-30 på eftermiddagen.

Sol, måne och Venus i juni och juli 2020. Ladda ner som pdf om du vill. Grafik: Populär Astronomi

2 KOMMENTARER

Comments are closed.