Stjärnfallet perseiderna kan ge dig en perfekt natt under stjärnorna nu i augusti 2020. Kan det rentav bli en av sommarens häftigaste aktiviteter? Populär Astronomi vill – som alltid med perseiderna – gärna hjälpa med planeringen.  

Just den här sommaren bjuder himlen på upplevelser som kan täcka upp för annat som du kanske saknat i coronatider. Den vackra kometen Neowise blev en höjdpunkt i mitten av juli för oss som lyckades se den. För många är nu Jupiter och Saturnus redan sommarnattens höjdpunkter, och under småtimmarna lyser även Mars och Venus. Nu fram till mitten av augusti kan vi lägga till årets bästa meteorregn, perseiderna.

Perseiderna 2016. Foto: Michael Karrer, CC BY-NC 2,0
Varje augusti snurrar jorden genom ett jättelikt men glest moln av rymdgrus och småstenar. När de förångas i atmosfären ritas lysande streck på himlen. Perseiderna måste upplevas men gör sig bra på bild. Foto från 2016 (flera 30 sekunders exponeringar): Michael Karrer, CC BY-NC 2.0

Om det är stjärnklart och mörkt har du goda chanser att se många stjärnfall, speciellt nätterna runt den 12 augusti. Ta dig gärna någonstans bort från störande ljus där du känner dig trygg. Sen är det bara att rikta blicken mot den delen av himlen som är mörkast. Att ligga på rygg kan ge dig bäst överblick, eftersom meteorerna kan dyka upp lite varsomhelst på himlen.

Natten med flest meteorer då? Den som börjar onsdagen 12 augusti 2020, är mest lovande enligt den Internationella meteororganisationens sammanställning över alla meteorregn 2020. Även nätterna före och efter den 12 har du goda chanser att se många meteorer på himlen.

Kolla helst i början av natten, från att det blivit mörkt. Redan före kl 23 kan skådare i södra Sverige få syn på meteorer. Ju mörkare himmel desto fler meteorer kan du se, men en del perseider kan vara riktigt ljusstarka. Sådana går att se oavsett konkurrens från gatlampor och månen.

Stjärnfallen kan ses i hela landet, och bäst syns det längst i söder. Norröver behöver man vänta längre på att skymningsljuset avtar, och då har månen hunnit kommit längre upp på himlen och börjar överglänsa meteorerna.

Perseiderna 2020. Grafik: Populär Astronomi
Perseiderna 2020, en snabbguide. Grafik: Populär Astronomi

Just i år är månen lite för ljus både för norrländska meteorfans och de som är uppe sent. För nattugglor i söder blir situationen bättre lagom till helgen 14-16 augusti. Då kan det vara värt att titta ut mitt i natten (kl 01-02) och kolla efter meteorregnets eftersläntrare. Perseiderna brukar oftast bli fler fram emot småtimmarna, allt eftersom deras synbara källa i stjärnbilden Perseus (radianten kallas den) stiger på himlen.

Månen går upp under kvällen, för de flesta mellan kl 22 och midnatt, under dagarna före perseidernas topp. Det är en bra tid att kolla efter månillusionen, eftersom månuppgången sker bara minuter senare varje kväll; fenomenet, som ibland kallas skördemånen, var förr till nytta bland lantbrukare. Sedd från till exempel Norrköping går fullmånen upp ca kl 21:42 den 4 augusti; den 11 är den halv (tredje kvarteret) och går upp 23:07.

Planeterna Jupiter, Saturnus, Mars och Venus syns alla på himlen i sommar och höst. De lyser lågt men stadigt på himlen under augusti 2020 medan meteorerna håller på. I början av natten är det Jupiter (ljusare) och Saturnus (lite blekare) som är radarparet lågt i syd. Efter kl 23 börjar Mars (med klassisk orange färg) klättra i öster. Den allra mest strålande, Venus, är sist ut, hon går upp efter kl 01 (något tidigare i norr och senare i söder).