Det kommande året bjuder på många astronomi-relaterade händelser, särskilt när det gäller rymdfart. Inom mindre än två månader väntar ankomsten till Mars för de tre expeditioner som sändes iväg till den röda planeten i juli 2020. Till hösten får vi även se ett nytt rymdteleskop, en månlandning och nya kosmologiska data.

Först på plats till Mars beräknas Förenade Arabemiratens sond Hope vara. I ett twittermeddelande skriver Dubais regent Mohammed bin Rashid Al Maktoum att Hope anländer den nionde februari i år. Väl på plats kommer sonden att börja kartlägga planetens atmosfär.

Nedräkningen pågår även inför den 18 februari. Då anländer NASA:s Mars 2020 med rovern Perseverance ombord, skriver NASA. Rovern kommer att landa vid kratern Jezero, och börja med insamlingen av geologiska prover samt sökandet efter vattenis under markytan. Förhoppningsvis får vi även se den första kontrollerade flygningen på Mars med den lilla drönaren Ingenuity. Du kommer att kunna följa förloppet på NASA:s webbplats.

Exakt datum för när Kinas Tianwen-1 anländer är inte känt, men det bör ske någon gång i februari enligt tidningen Nature. Under den första halvan av 2021 planeras även Tianhe, grundmodulen till den bemannade Kinesiska rymdstationen (CSS), att sättas i omloppsbana, skriver den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua.

Brasilien förbereder uppskjutningen av landets första helt egenutvecklade jordresurssatellit Amazônia-1, som planeras till den 22 februari. Satelliten kommer främst att övervaka avskogning i Amazonas.

Illustration föreställande rovern Perseverance landning på Mars yta. Bild: NASA/JPL-Caltech

Därefter får vi vänta ända till oktober, då USA och Ryssland planerar flera händelser. Främst gäller det James Webb-teleskopet, vars avfärd från jorden är planerad till den 31 oktober från Franska Guyana, för att därefter sättas i omloppsbana runt solen. Teleskopet är tänkt att efterfölja Hubbleteleskopet, och komplettera detta genom en markant ökad förmåga att observera infrarött ljus.

Kring samma tidpunkt, tidigast den 16 oktober,  kommer NASA även att skicka iväg sonden Lucyen tolvårig resa till Trojanerna, de två svärmar av asteroider som kretsar kring Jupiter. Kanske kan Lucy hjälpa forskarna att lösa mysteriet kring Trojanernas ursprung.

Delar av speglarna till James Webb-teleskopet under testning. Bild: Ball Aerospace

Månen får ytterligare besök, efter Kinas lyckade expedition i slutet av 2020. Ryssland planerar nämligen att – för första gången sedan 1976, då med farkosten Luna-24 – besöka månen igen, rapporterar Space.com. Denna gång är det Luna-25 som landar, och farkosten är därmed först ut inom det ryska månutforskningsprogrammet Luna-Glob. Ombord kommer bland annat en kamera utvecklad i Europa att finnas med, skriver ESA.

Bland de många pågående forskningsprojekten så väntar en stor nyhet. I juli släpper nämligen Sloan Digital Sky Survey (SDSS) ny data, och slutför därmed insamlingen till SDSS-IV. SDSS kartlägger rödförskjutning hos galaxer och har hittills samlat data från många miljoner objekt, som bland annat använts för att skapa den hittills största tredimensionella kartan över universum.

Vad gäller Sverige så återstår det att se vad som kommer. De 60 miljoner kronor som regeringen förra året tilldelade Esrange kommer att betalas ut under 2021. Stödet skall gå till att utveckla forskningsinfrastrukturen vid rymdbasen. Det pågår bland annat en utbyggnad för att kunna skjuta iväg satelliter från Esrange, något som vi tidigare har skrivit om,  men när det kan komma att ske återstår att se.