I december, 2020, fann geologerna Andreas Forsberg och Anders Zetterqvist det största fragmentet från meteoriten som föll ned över mellersta Sverige månaden innan. Detta presenteras nu i ett pressmeddelande från Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Som tidigare skrivits om här på bloggen vittnade många i mellersta Sverige om ett starkt ljussken på himlen natten den 7 november, 2020. Klockan 22.27 föll en bolid ned över landet. En bolid är en meteor som lyser ovanligt starkt när den brinner i jordens atmosfär, ungefär starkare än vad en fullmåne lyser.

Snabbt började jakten efter fragment från stenen som kan ha vägt upp mot nio ton innan inträdet i atmosfären. De första fynden som offentliggjordes var millimeterstora meteoritfragment som hittades den 22 november. Dessa fanns utanför Ådalen, norr om Enköping.

Meteoritens upphittare, till vänster är Andreas Forsberg, till höger är Anders Zetterqvist och i deras händer är järnmeteoriten. Foto: Andreas Forsberg/Anders Zetterqvist.

Enträget letande av geologi- och rymdintresserade, både professionella och amatörer, fortsatte. De två Stockholmsbaserade geologerna Andreas Forsberg och Anders Zetterqvist letade tillsammans i området. Plötsligt en dag i december såg Andreas Forsberg något blänka i mossan ungefär 70 meter från där millimeterfragmenten tidigare hade hittats. Där låg den ungefär 30 centimeter långa och 14 kilogram tunga järnklumpen.

Järnmeteoritens yta är full av fördjupningar som kommer av hur den smalt under inträdet i atmosfären. Det är ett ganska typiskt utseende för järnmeteoriter och det finns många liknande exemplar utomlands i varierande storlekar. Detta är däremot det första exemplet på en nyfallen järnmeteorit i Sverige

– Det är ett unikt naturföremål som Andreas och Anders har hittat. Den är i mycket gott skick, järnmeteoriter rostar långsamt sönder i naturen, säger Dan Holtstam, 1:e intendent och samlingsansvarig på Naturhistoriska riksmuseet, i deras pressmeddelande.

Den 30 centimeter långa och 14 kilogram tunga järnmeteoriten som för tillfället kallas för Ådalenmeteoriten. Foto: Andreas Forsberg/Anders Zetterqvist.
Liknande fragment av järnmeteorit i USA. Den 639 kilogram tunga Holsingermeteoriten som hittades vid Berringerkratern i östra Arizona. Foto: Joachim Wiegert.

Det är ovanligt att en meteorit både observeras och hittas så snart i Sverige. Fragmenten är de första meteoritfynden på 66 år. Järnmeteoriten har fått arbetsnamnet Ådalenmeteoriten då meteoriter vanligtvis namnges efter fyndplatsen.

Under ett års tid kommer fyndet huseras hos Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm där den ska analyseras och namnges. Förhoppningen är att den kommer hamna i utställningen när pandemin väl är över.

Fler men mindre bitar lär finnas berättar astronomen Eric Stempels från Uppsalas universitet i pressmeddelandet.

– Eftersom vi nu vet att det handlar om en järnmeteorit går det att finjustera simuleringarna av meteoritfallet. Det är mycket sannolikt att meteoriten som nu har hittats är det största existerande stycket efter den ursprungligen cirka nio ton tunga rymdstenen. Några mindre bitar finns troligen kvar i området, säger Eric Stempels.