Solen, nebulosor, supermåne och en stjärnklar grotta fick topplaceringarna när de bästa bilderna i Rymdstyrelsens astrofototävling utsågs av en jury bestående av astrofotografer, rymdvetare och astronomipedagoger. Idag presenterar vi de fem vinnande bidragen, som ställs ut runt om i landet med start i Kungsträdgården i Stockholm från och med 10 juni.

Solen av Peter Rosén

Det är inte lätt att tro det när man ser den här detaljrika bilden, men den är tagen från en takterass mitt i centrala Stockholm.

– Det känns stort att fotografera universum mitt inifrån Stockholm, jag tröttnar aldrig på den magin som det ger, säger fotografen Peter Rosén. På frågan om hur det känns att vara en av vinnarna blir svaret:

– Det finns bara ett svar: hur kul som helst!

Juryns motivering: Denna otroliga bild av vår egen stjärna – här avbildad grafiskt ren och vacker där man detaljerat ser solens strukturer – låter oss förnimma den enorma mängden energi som slungas ut i universum och träffar bland annat vår jord. Med en tekniskt hög svårighet har fotografen lyckats med både kalibrering av teleskopet, exponeringsinställningar och slutredigering – tre viktiga komponenter för att kunna skapa en bild som denna. Vi faller för denna ovanliga bild på ett vardagligt objekt – där solen tar sin plats.

Nordamerikanebulosan av Zoltan Nagy

Nordamerikanebulosan, även kallad NGC 7000, är en nebulosa i stjärntecknet Cygnus/Svanen. Zoltan Nagy har fotograferat rymden sedan 2013 och tipsar aspirerande astrofotografer om att man inte måste börja med dyr utrustning för att få bra bilder.

– Istället rekommenderar jag att man börjar fota med vanlig systemkamera samt normal eller teleobjektiv och lägger mycket tid på att lära sig och bli riktigt bra i bildbehandling. När man sedan vill ta steget till nästa nivå är det viktigare att satsa på en bra montering än en bra kamera och teleskop. Ofta är det monteringen och seeing som begränsar upplösningen/hur skarp bilden blir och inte kameran.

Juryns motivering: Skarp – men samtidigt mjuk. Denna bild som visar en del av Nordamerikanebulosan visar tydligt hur man med amatörutrustning kan få fantastiska avbildningar av djuprymdsobjekt som blir en fröjd för ögat. Kompositionen är vacker, färgerna välbehållna och gasmolnen får en drömsk, nästan mystisk ton, med denna ovanliga färgpalett – vilket gör det tydligt att fotografen verkligen behärskar bildbearbetningen. De mörka och ljusa partierna är väl placerade i bilden och de skarpa detaljerna bildar en härlig kontrast mot bildens mjuka delar.

En stjärnklar grotta av Teddy Svenneskog

Bilden visar Vintergatsbandet från ett ovanligt perspektiv – en grotta från istiden.

– Det roligaste med att fota rymden är att det är utmanade och inte bara att ta en bild, säger fotografen Teddy Svenneskog. Det ligger många timmar i att lära sig stjärnhimlen och hur den ser ut olika delar utav året. Det är även en underbar känsla att man som ”vanlig” människa kan lyckas fota och få uppleva rymden på en viss nivå, det ger en sorts bekräftelse för mig iallafall att ” Herregud.. det finns därute på riktigt”. 

Juryns motivering: Vi slås av den perfekta inramningen av vår allas galax Vintergatan, och de ledande linjerna i förgrunden gör att bilden känns både välplanerad och välkomponerad. Den vackra sammanflätningen av den jordnära grottan och lutningen på Vintergatan skapar en vacker harmoni mellan universums storhet och vår egna närhet – symboliken av den lilla människans sken som lyser som vår närmaste stjärna i bilden mot den oändliga bakgrunden. Vi träffas även över bildens skärpa och fotografens hantering av färgtonerna.

Supermåne av Linus Gamnis

Fotografen har fångat fullmånen på bild när den befinner sig i positionen närmast jorden, och med tur och tålamod lyckats skapa en mycket välkomponerad bild. Linus Gamnis, som har hållt på med astrofoto sedan 2019, säger så här om att vara en av vinnarna: 

– Helt fantastiskt! Jag är så tacksam, det är en rejäl motivationshöjare att få bekräftelse i att det man skapar uppskattas av andra.

Juryns motivering: Tur och tålamod kan vara några av delarna som behövdes för denna välkomponerade bild. Den grafiska kompositionen är fantastisk i denna bild, och låter både livet i det nära landskapet och rymden mötas i flera lager och linjer med vår närmaste himlakropp: månen. Tillsammans skapar detta ett stämningsfullt djup i bilden med vackra texturer och dova toner som bidrar till en påtaglig stillhet som man som betraktare nästan kan uppleva.

Hjärtnebulosan av Arvid Emtegren

Bilden på Hjärtnebulosan, en nebulosa i stjärnbilden Cassiopeja, togs under tre kalla januarinätter i Sundsvall.

– När det gäller rymden och astronomi generellt är det mest fascinerande när man börjar fundera över storleken. När man kan nudda vid tanken att det finns nästan oändligt mycket där ute som vi vet så lite om, säger fotografen Arvid Emtegren. När det gäller djuprymdsfoto specifikt, alltså långa exponeringstider ofta i kombination med långa brännvidder, så är det en stor teknisk utmaning att få allting att fungera. Denna tekniska utmaning tillsammans med kreativiteten som krävs när det gäller komposition och framför allt bildbehandling är nog det som lockar mig.

Juryns motivering: Detaljerna och färgerna i denna bild av Hjärtnebulosan visar både på ett stort engagemang och ett tekniskt kunnande i exponering och efterbehandling hos fotografen. De fina tonerna som samlats in har hanterats väl och kvalitativt i bearbetningen, med mycket bevarad information i de gas- och stoftmoln som finns i och kring nebulosan. Kompositionen är väl hanterad och vi upplever avbildningen som både vacker och väl beskuren.

Över 400 bidrag kom in till tävlingen och till slut stod 16 bilder som juryns favoriter. Huvudutställningen med alla dessa 16 bilder visas i Kungsträdgården mitt i centrala Stockholm. Besökare är välkomna dygnet runt från den 10 juni till den 27 juni. 

Dessutom kommer de fem toppvinnarna, som presenterats här, att ställas ut runt om i landet under sommaren och hösten; Kiruna, i samarbete med Kiruna stad, Umeå, i samarbete med Curiosum, Luleå, i samarbete med Teknikens hus, Borlänge, i samarbete med 2047 science center, Skövde, i samarbete med Balthazar, Borås, i samarbete med Navet samt Lund i samarbete med Vattenhallen.

Alla 16 vinnarbilderna går även att se digitalt på Rymdstyrelsens astrofotosida.

1 KOMMENTAR

  1. I may need your help. I tried many ways but couldn’t solve it, but after reading your article, I think you have a way to help me. I’m looking forward for your reply. Thanks.

Comments are closed.