Den internationella rymdstationen, ISS, som är ett samarbete mellan rymdorganisationerna i USA, Europa, Japan, Ryssland och Kanada, har nu fått ett slutdatum för sin verksamhet. Rymdstationen, som har legat i omloppsbana kring jorden sen 1998, ska lämna sin bana för att krascha i januari 2031.

Point Nemo, 2 593 km från närmaste land, där ISS planeras krascha i januari 2031. Bildkälla: Wikicommons.
Point Nemo, 2 593 km från närmaste land, där ISS planeras krascha i januari 2031. Bildkälla: Wikicommons.

I en övergångsrapport skriver Nasa att  livslängden för ISS är begränsad av konstruktionen av modulerna, som till skillnad från andra system såsom kommunikation-, miljö- och livsuppehållande system, inte är reparerbar eller kan bytas ut medan rymdstationen är i omloppsbana. De uppskattar att rymdstationen är i brukligt skick i knappt ett decennium till. 

Planen är att krascha rymdstationen i Stilla havet, vid ”Point Nemo” som är punkten på jorden längst från fast land. Det är ett vanligt ställe att krascha rymdsonder på, och det uppskattas finnas närmare 300 pensionerade rymdsonder vid Point Nemos havsbotten, vilket även inkluderar den tidigare ryska rymdstationen Mir.

Svenska astronauten Christer Fuglesang under en rymdpromenad i december 2006. Bildkälla: Nasa
Svenska astronauten Christer Fuglesang under en rymdpromenad i december 2006. Bildkälla: Nasa
Jessica Meir tar prover från en typ av kålplanta som testodlas vid rymdstationen. Bildkälla: Nasa, 30 oktober 2019
Astronauten Jessica Meir tar prover från en typ av kålplanta som testodlas vid rymdstationen. Bildkälla: Nasa, 30 oktober 2019

Svenska astronauten Christian Fuglesang som varit vid ISS två gånger har varit bidragande till att konstruera delar av ISS. Svensk-amerikanska Jessica Meir tillbringade sex månader på rymdstationen under årsskiftet 2019-2020, där hon bland annat bedrev forskning om matproduktion i rymden. 

Misströsta inte, satsningar på nya rymdstationer är redan på gång, bland annat genom Nasas Axiomstation som kommer att byggas som en modul till ISS för att sedan frikopplas. Även Kina och Ryssland håller på att konstruera egna rymdstationer för omloppsbana kring jorden. Samarbetsorganisationerna bakom ISS (förutom ryska Roscosmos) satsar även på Lunar Gateway, en rymdstation som ska ligga i omloppsbana kring månen.

Internationella rymdstationen, fotograferad från Crew Dragon. Bildkälla: Nasa
Internationella rymdstationen, fotograferad från Crew Dragon. Bildkälla: Nasa

1 KOMMENTAR

  1. I am a student of BAK College. The recent paper competition gave me a lot of headaches, and I checked a lot of information. Finally, after reading your article, it suddenly dawned on me that I can still have such an idea. grateful. But I still have some questions, hope you can help me.

Comments are closed.