Solförmörkelser, solfläckar och planetpassager fascinerar oss och lockar till spaning, men att stirra direkt in i solen är aldrig en god idé. Däremot kan du lätt pyssla ihop ett eget och säkert sätt att beskåda solen på. Allt du behöver är en discokula.

Att använda en discokula för att studera solen är inget nytt, men först nu har en forskningsartikel på ämnet skickats in till tidskiften Physics Education. Bakom artikeln, som i nuläget inväntar referentgranskning, står flera forskare från Stockholms universitet samt bland andra Robert Cumming, astronom och kommunikatör vid Onsala rymdobservatorium och Chalmers.

I artikeln beskrivs observationer med discokulor som ett roligt, billigt, säkert och enkelt sätt för vem som helst att studera solen – ett sätt som också passar för lärare eller andra som ska demonstrera något för större grupper.

Robert Cumming med discokula. Foto: Chalmers

Men hur fungerar det egentligen?

– Varje spegel på bollen fungerar som en hålkamera. Så om du har en skärm tillräckligt långt ifrån så ser du solens form istället för spegelglasets. Det är samma princip som att se solens skiva i skuggan av lövverk eller små luckor i persienner, förklarar Robert Cumming.

Med skärm kan till exempel en vägg menas. Du införskaffar helt enkelt en discokula och hänger upp den så att den blir belyst av solen. Experimentera med placeringen för att få solbilderna att hamna på väggen med så långt avstånd som möjligt från discokulan.

Ett mångsidigt redskap

Discokulan kommer bäst till sin rätt just under en partiell solförmörkelse då du med dess hjälp kan se hur solreflektionen ändrar form allt eftersom månen glider in framför den. Även solfläckar ska kunna gå att se.

– Det blev vi förvånade över! Fläckarna måste dock vara stora och så behöver du långt avstånd mellan discokulan och skärmen samt bra kontrast i bilden, säger Robert Cumming.

I artikeln tipsas det om att man, vid observationer av solfläckar, bör låta reflektionen visas på hårt, vitt papper istället för på väggen, för att på så vis öka skärpan.

Även månen bör kunna studeras med hjälp av en discokula, men månsken är cirka 400 000 gånger lägre än solens vilket gör det svårare. För att lyckas behöver man ha det riktigt mörkt i det rum reflektionen ska synas i.

Solbilder och solskäror som under en partiell solförmörkelse reflekteras på väggen via discokulan. Foto Alex Pietrow

Saker att se fram emot

En planetpassage bör också kunna visas med hjälp av discokulan. Merkurius tror man dock är för liten, men Venus skulle dyka upp i solbilden. Tyvärr sker nästa Venuspassage först år 2117, men det finns en del annat att se fram emot innan dess.

– I år är ett bra år för solfläckar och även nästa år kan vi förvänta oss stora solfläckar som går att skymta om man har en discokula på rätt plats. Den 8 april 2024 sker en solförmörkelse över stora delar av USA och nästa partiella solförmörkelse som vi kan se från Sverige är den 29 mars 2025, säger Robert Cumming.

Det ger oss således gott om tid att välja ut den perfekta discokulan.

Klicka här för att ladda ned forskningsartikeln Why every observatory needs a disco ball.

Nedan: Filmer som visar solbilder reflekterade från discokula under solförmörkelsen den 14 oktober i Kalifornien, filmade av astronomen Scott Kardel.