Europeiska rymdorganisationen Esa sköt i juli i år upp teleskopet Euclid, som under de närmaste sex åren kommer skapa en högupplöst tredimensionell karta över rymden, kartlägga rymdens mörka materia och göra det möjligt för kosmologer att studera hur mörk materia och mörk energi samverkar.

Sedan uppskjutningen i juli har ett intensivt arbete med provkörning och tester pågått. Nu har Euclids fem första färgbilder släppts, och de överträffar alla förväntningar (samtliga fem bilder från Esa):

 

Den största nyheten är att Euclid ger forskare möjligheten att avbilda riktigt ljussvaga galaxer, som man inte tidigare har kunnat studera.

Noggrann design och hårt arbete har lagt grunden för att Euclid ska kunna ta skarpare bilder än något tidigare teleskop, och se längre ut i universum – upp till tio miljarder ljusår! Euclid har specialdesignad optik, mycket precis styrning och temperaturkontroll, kombinerat med extremt noggrann tillverkning och hopsättning. Tack vare det kan Euclid i en enda tagning ta extremt skarpa bilder av ljusa stjärnor och svagt lysande galaxer på samma gång, i både infrarött och det synliga spektrumet, över en stor del av rymden. 

Data från projektet släpps varje år och görs tillgängliga för forskarvärlden genom Astronomy Science Archives hos Esas European Space Astronomy Centre i Spanien.

Ett antal vetenskapliga artiklar om bilderna, instrumenten och projektets vetenskapliga mål kommer publiceras under de kommande månaderna, i tidskriften Astronomy & Astrophysics.

Författarlistorna kommer blir långa: bakom projektet ligger ett storskaligt internationellt samarbete som sträcker sig 25 år bakåt i tiden*. På Euclidkonsortiets webbsida listas över trehundra personer som har haft kritiska roller under uppbyggnadsfasen (2007-2011) och under projektets tidigare delar (2011- nu). Samtliga har rätt att stå som författare på framtida artiklar. *Euclid-konsortiets sjutton länder; Österrike, Belgien, Kanada, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Italien, Japan, Nederländerna, Norge, Portugal, Spanien, Rumänien, Schweiz, Storbritannien och USA.