Nästan på dagen 7 månader sen det tillkännagavs att Marcus Wandt blir nästa svenska astronaut i rymden är han på väg till den internationella rymdstationen, ISS. Under torsdagskvällen fick media ställa några sista frågor och ta pulsen på Wandt och hans kollegor som sitter i karantän fram tills den stora dagen.

Väl vid rymdstationen ska Wandt spendera två veckor med uppdraget Muninn, där han bland annat ska utföra forskning i mikrogravitation. Delar av denna forskning leds av KTH där man ska undersöka hur utrymmena och rummen på rymdstationen påverkar astronauters stressnivå och den mentala prestationsförmåga, vilket tidskriften Forskning & Framsteg har skrivit om.
– Det är ett väldigt tight tidsschema och jag hoppas att jag lyckas komma ihåg att ta in stunden och absorbera allt när jag väl är där, berättar Wandt under presskonferensen.

På sin resa brukar alla astronauter ta med sig något speciellt hemifrån, och Wandt har valt ett 20-tal speciella objekt.
– Bland annat några saker från min familj och mitt hem, men även saker av nationell tyngd, såsom svenska flaggan, och ett svenskt nobelpris [Selma Lagerlöfs], som visar på svensk innovation och satsning på vetenskap, säger Wandt.

Besättningen på Axios-3 till Muninnuppdraget. Från vänster Walter Villadei, Alper Gezeravci, Marcus Wandt och Michael López-Alegría. Bild: Rymdstyrelsen
Besättningen på Axios-3 till Muninnuppdraget. Från vänster Walter Villadei, Alper Gezeravci, Marcus Wandt och Michael López-Alegría. Bild: Rymdstyrelsen

Wandt är den snabbast tränade astronauten i historien och har sedan juni 2023 legat i hårdträning. Förutom att lära sig rutiner kring eventuella krisscenarion och den forskning som utförs vid rymdstationen, är det vardagsrutinerna som chockade honom mest.
– Framförallt mängden träning för vardagslivet på rymdstationen, som att äta och hur man lägger ifrån sig saker. Mycket är hittills bara teoretisk kunskap som jag ser fram emot att få applicera i verkligheten. Jag hoppas att det går bra och ser fram emot att rapportera tillbaka hur det går, säger Wandt med ett leende.

Wandt lyfter dock att hans resa inte hade varit möjlig utan riktade satsningar från svenska staten, investerare och den europeiska rymdstyrelsen.
–  Trots att det varit intensivt har det redan varit en fantastisk resa att få vara en del av både Esa och Axiom som kommersiell astronaut.  

Som avslutning berättar Wandt att han mest ser fram emot stunden då farkosten anländer till rymdstationen. 
– Att få komma igenom luckan och träffa mina vänner och kollegor vid rymdstationen kommer att bli fantastiskt. Jag ser också fram emot att få se ned på jorden, se kontinenterna utan de artificiella landsgränser som vi hittat på, och se hur det påverkar och inspirerar mig.

Snabbfakta inför rymdfärden

Loggan för Muninnuppdraget, som inkluderar både Sverige, svenska flaggans färger och korpen Muninn. Läs mer om loggans alla detaljer på Esas hemsida. Källa: ESA–K. Lochtenberg
Loggan för Muninnuppdraget, som inkluderar både Sverige, svenska flaggans färger och korpen Muninn. Läs mer om loggans alla detaljer på Esas hemsida. Källa: ESA–K. Lochtenberg

När? 17 januari klockan 23.11 (svensk tid) Uppdatering: Framflyttat till 18 januari klockan 22.49 (svensk tid)
Var? Kennedy Space Center i Florida, USA, men om du inte är på plats i Florida kan du kolla här
Hur? Muninnuppdraget och Wandts resa arrangeras av företaget Axiom Space och görs med en Dragon-farkost. Farkosten skjuts upp med en Falcon 9-raket. 
Vilka? Marcus Wandt (Sverige), Michael López-Alegría (USA och Spanien), Walter Villadei (Italien) och Alper Gezeravcı (Turkiet), där sistnämnda är Turkiets förste astronaut. 

Observera att det dock är vanligt att uppskjutningar blir fördröjda, ofta på grund av väderförhållanden. Wandts rymdfärd kommer alltså att kunna ändras fler gånger.

Vill du läsa mer om Sveriges nya astronaut? Här hittar du vår intervju med honom från 2023!

Internationella rymdstationen, fotograferad från Crew Dragon. Bildkälla: Nasa
Internationella rymdstationen där Wandt ska spendera två veckor, fotograferad från Crew Dragon. Bildkälla: Nasa