Den svenska astrobilden mår bra, åtminstone bland amatörastronomer och astrofotografer. Populär Astronomis bildjury för 2010 – Carina Persson (Onsala rymdobservatorium), Ulf R. Johansson (Cassiopeiabloggen) och Robert Cumming (redaktör på PopAst) har sållat bland årets bilder och är nästan eniga om de tio bästa bilderna från i år. Visst misstänker vi att vi missat verk av landets kvinnliga astrobildmakare, då astrofotograferna tycks nästan bara vara killar. Insatser kanske behövs under 2011. Dessutom tycks Sveriges yrkesastronomer inte särskilt pigga på att skapa minnesvärda astronomibilder – vi vill uppmuntra till fler forskarkonstverk till nästa år.
Men nu till bilderna! Alla går att klicka på för att se i ännu större format.

1 Cristofer Eriksson: Nebulosor och stjärnor i Svanen. ”Stjärnbilden Svanen fullkomligt översvämmas av nebulosor och stjärnor”, skriver Cristofer, fotograf i Hällnäs i Västerbotten, när han presenterar bilden på sin blogg i september. Här i Vintergatans vackraste områden känns rymden storskaligt och proppfullt med möjligheter.
2 Peter Rosén: Solhalo över Stockholm. Decemberkylans iskristaller flöt i luften och en enastående solhalo med bisolar fick mången storstadsbo att stanna till. ”Den mäktiga solhalon som i Stockholm i morse går egentligen inte att återge i bild, men här är ett försök”, skriver Peter Rosén blygsamt på Astronets galleri. Vi tycker att han har skapat något alldeles magiskt, en modern stockholmsporträtt i samma anda som Urban målares berömda Vädersolstavla.
3 Marcus Hedlund: Månen med mobilen. En 9-centimeters refraktorteleskop och en 3-megapixlars mobilkamera kan man göra underverk. ”Jag kunde inte göra några inställningar på mobilen så det var bara att ta kort”, skrev 15-åriga Skelleftebon Marcus på NSAA:s webbplats där han la upp bilden i februari. Bilden är tagen i december 2009 men vi hade svårt att motstå enkelheten hos en nästan full vintermåne.
4 Mikael Skafar: Rosettnebulosan. Smalbandsfilter visar upp en av himlens mest praktfulla nebulosor, full av små mörka stoftmoln som bär på helt egna hemligheter. Bilden fick illustrera en artikel om just de små molnen i Populär Astronomis septembernummer. Bakom bilden ligger fyra månaders arbete med att lägga ihop kort tagna med de olika filtren. ”Man får ha tålamod, det är en sak som är säker!”, skriver Mikael på sin hemsida.
5 Göran Strand: Vintergatan över Öland. Det var bara några få amatörastronomer som kom till sommarens Sagittarius-träff på Öland, men det blev flera stycken kanonbilder ändå, bland dem tyckte vi mest om den här, som först dök upp på Görans blogg i augusti för att sedan publiceras i Populär Astronomis decembernummer.
6 Rymdbolaget: Tango sedd från Mango. Sedan i somras dansar de svenska Prisma-satelliterna Mango och Tango uppe i rymden. Om några år kan deras erfarenhet hjälpa astronomer hitta jordliknande planeter, men nu handlar det om teknikprövning på hög nivå. Rymdbolagets Nils Pokrupa skriver om bilden på satelliternas hemsida: ”En favorit hos teamet som hamnat på både väggar och skrivbordsunderlägg hos de flesta av ingenjörerna här på Rymdbolaget.”
7 P-M Hedén: Stjärnspår över Tänndalen. ”Oj vilken himmel det är i Tänndalen under klara nätter!”, skrev Per-Magnus exalterat på sin blogg i januari, efter att ha ägnat sig åt flera timmars exponering i extrem kyla. Som vanligt är det snudd på omöjligt att välja bland utställningsaktuelle Per-Magnus bilder. Hans timelapse-filmer är om något ännu mer spännande: de finns också att finna på bloggen Klar himmel.
8 Lars-Gunnar Wässing: Triangelgalaxen M 33. ”En liten bild sista dagen på semestern” – så skrev Lars-Gunnar i sitt galleri på Astronet i september och lovar att fixa några skönhetsfel senare. Vår näst närmsta grannspiral tycker jag ser oftast rörig ut jämfört med Vintergatans andra följeslagare Andromedagalaxen. Men i den här bilden blir den fjäderlätt och vacker. Inte illa för ett stjärnsystem på minst 50 miljarder solar.
9 Rymdbolaget: Uppsändning av ballongen BEXUS-11. På Esrange väntar man ännu på rymdturisterna men under tiden är forskningsballongerna BEXUS både spännande och vetenskapliga. Den 23 november åkte den här ballongen upp till 30 kilometers höjd med en experimentlast som tagits fram av studentforskare från bland annat engelska Cranfield, som vill leta bakterier i stratosfären. ”Att hitta mikrober i stratosfären hjälper oss att förstå hur mikroorganismer förs från ett ställe på jorden till en annan”, skriver de på sin hemsida.
10 Peter Rosén: Jupiter och Uranus med månar. Under sensommaren kom planeterna Jupiter och Uranus mycket nära varandra på himlen, och Peter Rosén tog tillfället att fånga bägge planeter i ett svep. Ett sällsynt möte blir ett sällsynt lyckad bild som fångar två spännande ställen i solsystemet som både går att skåda utan avancerad utrustning. ”Bakgrundsbilden är en one-shot i primärfokus där jag sedan har lagt in mina 2 senaste planetfoton som jag tog samma kväll”, skriver Peter på Astronet och får det att låta enkelt. Ses bäst i storformat.
Se förra årets årsbästalista: 2009.