2011 har bjudit landets astronomiintresserade fotografer på stjärnklara nätter, spektakulära norrsken, kometer och supernovor, samt planeter, solen och månen. Vilka astrofotografer har lyckats allra bäst med att ta tillvara på den himlens prakt? Vi samlade en jury för att avgöra frågan: Cissi Askwall, generalsekreterare för föreningen Vetenskap & allmänhet, Ulf R. Johansson, amatörastronom, journalist och drivkraften bakom Cassiopeiabloggen, Helena Uthas, yrkesastronom vid Columbia University i New York och snart aktuell som barnboksillustratör, samt Robert Cumming, redaktör för Populär Astronomi. Vi har tittat igenom en hög med fina astronomimotiv, de allra flesta tagna av amatörastronomer och publicerade på astronet.se. Under året som gått har Sveriges yrkesastronomer och rymdfolk för det mesta hållit sig till att producera spektra, grafer och artiklar istället för vackra bilder. Amatörerna har varit desto skickligare.
Men kommer vår lista över Sveriges bästa astronomibilder 2011. Alla går att klicka på för att se i ännu större format.

1 Peter Rosén: Partiella solförmörkelsen över Stockholm. Årets astronomiska händelse var för många den partiella solförmörkelsen den 4 januari. Peter Rosén fångar förloppet och den speciella stämningen som skapas när månen glider framför solen. ”Jag har arbetat med flera olika exponeringar för att återskapa känslan av det dämpade ljuset under förmörkelsen”, skrev han på spaceweather.com. Tekniken visar hur himlakropparna solen, månen och jorden rör sig samtidigt som bilden är odiskutabelt vacker. En fullträff. Se fler av Peter Roséns bilder på astronet.se eller läs hans artikel i Populär Astronomi 2009/2.

2 Nenne Åman: Norrsken över Hornavan. Säsongens första norrsken varade i bara fem minuter vid midnattstiden den 27 augusti, men det räckte för arjeplogbon Nenne Åman att fånga ett mycket speciellt ögonblick. 2011 var året då solen började vakna efter en lång svacka och för vår jury var det svårt att välja mellan alla fina norrskensbilder. Nenne är förresten medlem i en grupp fotografer i Arjeplog som tar varje tillfälle att jaga norrskenet. Du kan läsa mer om dem i Piteå-Tidningen, och fler av Nennes norrskensbilder hittar du hos arjeplognature.se.

3 Jonas Grinde: Själnebulosan IC 1848. Ett resultatet av drygt fem timmars exponeringstid, Själnebulosan, en stjärnfabrik 7000 ljusår bort i stjärnbilden Cassiopeia, är overkligt vacker i Jonas Grindes spektakulära bild. Jonas skulle ha velat exponera ännu längre, skriver han på Astronet. ”Men möjligheten att kunna lämna grejerna obevakade till morgonen därpå vägde tyngst – uteslutet att komma för trött till mitt jobb”. Fler bilder av Jonas Grinde hittar du hos Astronet och på hans hemsida.

4 Jonas Grinde: Nordamerikanebulosan. Dessa vidsträckta gasmoln i stjärnbilden Svanen är populära med astrofotografer. Ändå lyckas Jonas Grinde få fram något nytt. De mörka stoftmoln som skymmer sikten (och påminner om USA:s östkust) intar förgrunden och gör stjärnlandskapet ännu mer spännande. ”Jag behöver nog inte tillägga att jag är grymt nöjd med resultatet”, skriver han om bilden. Fler bilder av Jonas Grinde hittar du hos Astronet och på hans hemsida.

5 Fredrik Broms: Molnigt norrskensnatt. Hos NASA blev bilden Dagens astronomibild den 30 september. En massutkastning från solens skapade förutsättningar för norrsken och som vanligt var svenske Fredrik Broms redo på första parkett i nordnorska Kvaløya. Rakt över huvudet lyste himlen upp i en häpnadsväckande norrskenskorona. Se fler av Fredriks bilder på hans blogg.

6 Ulf Jonsson: Lada och norrsken i dimman. Tjock dimma gjorde att luleåbon Ulf Jonsson fick jaga norrskenet med bil den 7 april. Det var värt besväret. ”En mycket vacker komposition med stugan och trädet lite off-center”, tycker jurymedlemmen Helena. Fler av Ulfs bilder hittar du hos Norra Sveriges Amatörastronomer.

7 Fredrik Karlsson: Under Vintergatan. Bakom kompositionen ligger mycket arbete, berättar Fredrik på Fotosidan där han publicerat bilden. ”Gissa om jag letat igenom kartan inom åtskilliga mils radie från bostaden för att hitta denna plats”, skriver han. I Populär Astronomi 2011/2 skrev Fredrik en artikel om hur man kommer igång med astrofoto utan teleskop. Här visar man att han vet precis vad han håller på med. Fler av Fredrik Karlssons bilder finns hos Fotosidan.

8 Antony Spencer: Draconid borealis. Den engelska fotografen höll ett norrskensfotoworskhop i Kirunatrakten den 8 oktober då skådare över halva världen överraskades av meteorregnet draconiderna. Stjärnfallen gjorde en redan imponerande norrskensnatt oförglömlig och bara den här bilden fick Antony att spontant dansa omkring av glädje, skriver han på spaceweather.com. Antony har fler bilder på sin hemsida.

9 Göran Strand: Spegelbild. Göran skriver på Astronet: ”Natten mot fredagen den 2 september var en fantastisk natt här uppe i Jämtland. Jag hade åkt ut på Andersön som är ett litet naturreservat ett par mil från Östersund. Det var totalt vindstilla och fortfarande ganska behagliga temperaturer. Storsjön låg helt spegelblank och vid 1-tiden på natten kom ett svagt norrsken borta i horisonten. Lägligt nog passerade en Iridiumsatellit under exponeringen. Den här kvällen såg jag dessutom två stjärnfall speglas i vattnet. Får man då dubbla önskningar för dessa?” Se fler av Göran Strands bilder.

10 Bengt Svensson: M 101 med supernova. Virvelgalaxen Messier 101 bjöd i våras på den ljusstarkaste supernova på mer än ett decennium. Många tog bilder av den, och bäst lyckades Bengt Svensson i Örkelljunga. ”En okonstlad dokumentation av årets häftigaste SN-smäll”, säger Ulf R. Johansson. Supernovan är den ljusa blåvita stjärnan i mitten av bilden som när bilden togs i september lätt överglänste alla de miljontals stjärnor i galaxens kärna. Fler av Bengts bilder på galaxer och annat finns här hos astronet.se.
Det var listan! Har vi missat en av dina favoriter från året? Borde de bästa timelapse-videor (se till exempel P-M Hedéns underbara samling) vara med nästa år? Kommentarsfältet är fritt!