Meteorregn, seklets sista Venuspassage och planetmöten på himlen – astronomiåret 2012 har varit en fröjd för ögat, både för oss som alltid har ett öga på himlen men även för många andra. Men nu när årets bästa fotografier av rymden ska summeras är det delvis helt andra saker som har fångat fotografers blickar och sparats på bildfil. Vilka var bäst? Årets jury, som fick det tuffa jobbet att välja bland störtflödet av rymdkort var följande: Karin Gyllenklev, vetenskapsjournalist och programledare för Institutet i P3; Susanne Höfner, professor i astronomi vid Uppsala universitet; Johan Kärnfelt, författare, historiker och bloggare (bland annat på popast.nu) och hängiven amatörastronom; Kirsten Kraiberg Knudsen, galaxforskare vid Chalmers och nyligen utnämnd Wallenberg Academy Fellow; samt Robert Cumming, redaktör för Populär Astronomi.
Så gjorde vi: Efter en efterlysning på astronet.se och på Facebook fick vi in en del nomineringar från Sveriges astrofotografer. Sedan gjorde vi en långlista utifrån bilderna som publicerats under året på Astronet, samt några andra hemsidor och grupper på Flickr och Fotosidan Tack Daniel Dahlin för hjälp med sållningen. Till slut så valde varje jurymedlem sina 10 favoriter och slutlistan sammanställdes.
Även i år är det amatörastronomer som tagit de bästa rymdbilderna. Landets yrkesastronomer satsar alltjämt sina resurser på grafer, beräkningar och text. Ett hedersomnämnande går dock till gänget bakom rymdspiralen runt R Sculptoris.
Till bilderna! Här är Sveriges bästa astronomibilder 2012 enligt oss. Alla går att klicka på för att se i ännu större format.
Timråfotografen Fredrik Karlsson återgår till samma tjärn som gav honom en plats på förra årets lista. Denna gång blir det en fullträff. Stjärnor som gnistrar både på himlen och mot sjöns blanka yta. ”Många faktorer skall samverka”, skriver Fredrik. ”Naturförutsättningar, vindförhållanden, luftens klarhet, fotografens förmåga att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt och hantera sin utrustning och efterbehandla bildmaterialet.” Fler av Fredriks bilder hittar du här på Fotosidan.
Märkliga moln av stjärnstoft 1200 ljusår bort reflekterar ljuset från närliggande solar och skapar en kuslig stämning. Bilden på Spöknebulosan är bara en av flera ovanliga nebulosor som Bengt Svensson från Örkelljunga har fotat under året – se alla hans alster på Astronet eller hemsidan Astropixlar.
Unga stjärnor i hopen IC 1396 har med sin intensiva strålning mejslat ut märkliga mönster i de mörka moln som de en gång föddes ur. Elefantsnabeln är en av de bäst kända stoftpelare bland astrofotografer, och här visar Matts Sporre upp den i all sin prakt. Flera bilder av Matts finns på hans hemsida istarion.net.
På Sandvretens observatorium, där Uppsala AmatörAstronomer håller helst hus, tar man astrofoto på stort allvar. Bakom bilden på himlens mest iögonfallande spiralgalax ligger otaliga nätter av experimenterande, optimerande och exponering mot himlen, för att inte tala om observatoriebygget självt. Resultatet talar för sig självt: klara färger, skarpa stjärnor och det svaga diset av stjärnorna i galaxens utkanter som blivit utkastade i rymden tack vare växelverkan med granngalaxen NGC 5195.
Långt uppe i Lappland där norrskenet härskar över vintern ligger sjön Tjautjasjaure. Där i februari fångade Torbjörn Svalbro, fotograf från Gällivare, en spektakulär aurora över de snötäckta grantopparna. Se fler norrskensbilder på Torbjörns galleri hos Fotosidan.
Det räcker inte med talang och möda – man måste ha tur också. Fredrik Karlsson fångade en ovanligt ljusstark meteor över tallskogen utanför Timrå den 13 november, då norrskenet hängde kvar i gröna draperier över horisonten.
För att kunna avbilda hela stjärnbarnkammaren NGC 7822 kombinerade Matts Sporre sex bilder tagna på två positioner och tre olika smalbandsfilter. På hans hemsida kan du läsa mer om hur han gick tillväga för att fånga nebulosans alla märkliga och vackra detaljer.
Fyra tusen ljusår bort i stjärnbilden Svanen ligger Kokongnebulosan som ett utropstecken av unga stjärnor och färgglada gasmoln i slutet av ett avlångt mörkt moln. Bakom den lyser Vintergatans stjärnrika vidder. Dan Heimdahl skriver på Astronet att han är ”aningens ambivalent till slutresultatet”. Det var inte juryn. Se fler av Dans bilder från Krigslida i Södermanland på hans hemsida.
”En näst intill magisk upplevelse att både obsa och fota en historiskt händelse”, skriver Jonas Grinde på Astronet. Kl 06:43 den 6 juni 2012 var stämningen på topp på Frösön utanför Östersund, och för många av oss över hela världen, då vår grannplanet lämnade solskivan för sista gången på 105 år. Vädret var inte perfekt i slutet av passagen, skriver Jonas. ”Men nu var ändå motivet viktigare än bildkvalitet.”
Peter Rosén fortsätter att visa vilka fantastiska bilder man kan ta från mitt i storstaden. Många häpnade i somras över hans bild av rymdstationen ISS som åker framför solen som hamnade strax utanför årets topp 10. Juryn fastnade istället för ett alldeles satellitfritt månlandskap, en bild ur en serie av tre tagna den 11 augusti (de andra visar kratrarna Copernicus och Clavius. Se alla Peters bilder på Astronet.
Så blev hela listan. Fler fantastiska svenska astronombilder kan du hitta som sagt på Astronet, men kolla även astrofotografernas bloggar: bland våra favoriter är Göran Strand, P-M Hedén och Fredrik Broms.