Hur såg rymden ut från Sverige 2013? Det är dags att kora det gångna årets allra bästa astronomibilder. Jurymedlemmarna var Jack Werner, redaktör för sociala medier på tidningen Metro, Alexis Brandeker, astronom vid Stockholms universitet och själv astrofotograf, Sofia Ramstedt, astronom vid Uppsala universitet som forskar om röda jättar och deras märkliga omgivningar, samt Maria Ehrenberg, regionbibliotekarie i Halland, amatörastronom och krönikör i Populär Astronomi.
Såhär gjorde vi: Efter en efterlysning på Astronet fick vi in en del nomineringar från Sveriges astrofotografer. Sedan gjorde vi en långlista utifrån bilderna som publicerats under året på Astronet och på Norra Sveriges amatörastronomers hemsida samt några andra ställen. Tack Sofia Wallström för hjälp med sållningen. Till slut så valde varje jurymedlem sina 10 favoriter och slutlistan sammanställdes – men lätt var det inte! Juryns smak spretade åt alla håll, ett bevis för att denna lista inte ska tas som sista ordet om astrofoto-året 2013. Längst ner tipsar vi om några av de bilderna som nästan fick plats på topp 10.
Men här kommer listan, som vi ändå kallar Sveriges bästa astronomibilder 2013! Klicka på bilderna för att se i större format.
Fotograferna har copyright på sina bilder, så om du vill använda någon av dem så ska du fråga fotografen först.
Såhär såg solens yta ut den 4 september 2013, glänsande vacker, detaljrik och märklig – bara en vanlig dag i en stjärnas liv men för oss årets bästa svenska astronomibild. Fotografen Göran Strand från Frösön utanför Östersund tog vid samma tillfälle flera andra bilder, som denna genom ett H-alfa-filter, och la ihop dem till en imponerande mosaikbild på hela solskivan.
– En ursnygg bild av solen med spikuler som jag kan tänka mig överraskar många, säger juryns Sofia Ramstedt.
Göran Strand är en av Sveriges mest produktiva astrofotografer. Se fler av hans bilder på astrofotografen.se och på Astronet.
I början av april passerade kometen PanSTARRS Andromedagalaxen på himlen. P-M Hedén var i Tänndalen i Dalarna och fångade händelsen.
– En helt makalöst vacker himmel framträdde när molnen skingrades. Kunde med lätthet se kometen och galaxen bredvid varandra och Vintergatan var helt galet fin, kunde se mörka stoftmoln i Vintergatans stråk och en röd glöd i norr av ett svagt norrsken, skriver han på sin blogg Klar himmel. Där hittar du många fler fina bilder, bland dem P-M:s egna favoriter från 2013.
På bara 1,77 sekunder den 27 februari passerade den Internationella rymdstationen framför solskivan och i Stockholm var Peter Rosén redo att fånga händelsen. Resultatet blev spektakulärt. Peter gjorde även en video av händelsen.
– Jättehäftig bild. Den överraskade mig och är väl genomtänkt och genomarbetad, säger juryns Sofia.
Se fler bilder av Peter Rosén.
I Patrik Holmströms fotografi från 3 april får vi en närmare titt på det himmelska mötet som fängslade P-M Hedén i Dalarna. Solupplysta stoftkorn i olika storlekar bakom kometen PanSTARRS, alldeles nära oss i solsystemet, och 2,5 miljoner ljusår längre bort de otaliga stjärnor i Andromedagalaxen. Jack Werner i juryn blir lyrisk.
– I sin oändliga storlek är det magiskt att man kan fånga så här många enskilda händelser, så här grymt mycket tid och rum, så långväga resenärer och sådana mjukt rullande jättegalaxer, på en och samma bild, skriver han.
Se fler av Patriks bilder på Astronet.
Under augustinatten lyser vintergatsbandet som allra bäst över södra Sverige. Här ser vi ett minne från en sådan natt. På Astronet finns även Christoffers bild mot norr samma kväll: med norrsken över horisonten.
– En vackert komponerad bild där Vintergatan liksom fortsätter ut på bryggan, säger Maria Ehrenberg.
Fler bilder kan ses på Astronet.
Matts Sporre fångar skickligt en av rymdens mest iögonenfallande nebulosor med teleskop, kamera och smalbandsfilter. Här mejslar heta stjärnor ut pelare av stoft och nya stjärnor skapas.
– Bra färger, fin skärpa. Min favorit, skriver Alexis Brandeker.
Fler nebulosor har Matts på sin hemsida.
Den 15 oktober fångade Oskar Pettersson ett spektakulärt norrskenskorona och la upp bilden i galleriet på spaceweather.com.
– Dramatiskt norrsken med fina färger och spegling, tycker Alexis.
Peter Rosén gör det igen: med denna bild tagen på Astronomins dag och natt den 28-29 september vann han Svenska Astronomiska Sällskapets fototävling Fånga månen. Den är inte bara en vacker bild av Stockholm om natten, menar Sofia i juryn.
– Jordskuggan på månen syns väldigt fint och visar att den faktiskt är rund hela tiden, säger hon.
Förra årets vinnare Fredrik Karlsson från Timrå hamnar även på årets lista. I hans stämningsfull bild fångar han ett stråk av norrsken som lyser i en sällsynt blå nyans tack vare kvävemolekyler i atmosfären.
Galaxerna Messier 82 och Messier 81 ligger 120 000 ljusår från varandra, vilket från vårt perspektiv 12 miljoner ljusår bort gör de till ett vackert par på himlen.
– En majestätisk bild med fin färgbalans, fin skärpa och detaljrikedom, säger Alexis.

Lindas Jupiter
Andra bilder som jurymedlemmarna gillade starkt: Linda Gustavssons finstämda och detaljerade bild på Jupiter (t h), Jonas Grindes sprakande Triangelgalaxen M 33, Panorora av Torbjörn Tapani, komet Lovejoy genom Mörby slottsruin av P-M Hedén (dagens astronomibild den 4 december hos NASA), Staffan Söderhjelms porträtt av komet Lovejoy och Patrik Holmströms mycket lyckade bild på en Iridiumblixt.