Nummer 3, september 2021

Ta steget ut i rymden med Populär Astronomi! Vi tar en titt på hur människokroppen klarar långa rymdfärder, vad vi egentligen ska äta ute i rymden, hälsar på hos de yttersta solsystemsplaneterna och träffar astronomen som är i full färd med att planera för forskning med det kommande rymdteleskopet James Webb.

På omslaget:

Ett kommande steg ut i rymden i form av uppskjutningen av rymdteleskopet James Webb (JWST) med en Ariane 5-raket, som en konstnär föreställer sig att det kommer att se ut. Bild: Esa/D. Ducros.

Innehåll och artiklar:

Astronytt: Unika galaxbilder från Lofar, solförmörkelse lockade allmänheten, nattlysande moln och beslut om plats för europeiskt solteleskop. 

Infosfären: Yvette Gustafsson om Henrietta Swan Leavitt.

Vinnarbilderna i astrofototävling på turné. Anna Härdig går bakom kulisserna i Rymdstyrelsens stora astrofototävling och pratar med några av vinnarna om deras bakgrund och val av fotomotiv.

Profil: Från Hubble till James Webb Space Telescope. Katrin Ros pratar med Jens Melinder om forskning med stora rymdteleskop och vilka nya insikter vi kan förvänta oss när observationerna med James Webb-teleskopet drar igång.

Vad ska vi äta i rymden? Malin Sandström tittar på vilka utmaningar rymdmatsutvecklingen står inför när rymdfärderna blir allt längre.

Överlever vi Marsresan? Miranda Jäderling intervjuar svenska forskare inom rymdmedicin om hur vi håller oss friska och vid liv ute i rymden – och hur rymdsimuleringar på jorden kan förbereda oss för rymdfärder.

Stjärnhimlen, sol, måne och planeter av Per Ahlin.

Solsystemets iskalla jättar. Uranus och Neptunus bjuder på mysterier i form av oväntade stormar och oförklarad röntgenstrålning. Katja Lindblom berättar om de yttersta planeterna och kollar upp om det inte är dags för en ny resa dit snart.

Krönika: Anna Davour om när rymden kommer att blomma.

Varför roterar allt? Elina Nieppola undersöker hur och varför allt i rymden – från nanopartiklar till planeter och galaxer – roterar.

Messierkatalogen steg för steg: Björn Stenholm om en elliptisk jättegalax i stjärnbilden Jungfrun.

Krypto: Vinn ett ex av boken Vägvisare mot det okända av Bengt Gustafsson.

Inslag från Astronomisk Ungdom. Cornelia Ekvall intervjuar gymnasiestudenten Jonathan Hult om ett astronomiskt skolprojekt och Louise Drevinger tar med oss till Filippinerna i reportageserien Astronomisk Ungdom världen runt.

Nya böcker m.m. Science fiction, forskardrömmar hos unga och en personlig forskarberättelse.

Karhula går på djupet: Timo Karhula skriver om stjärnor och stjärnhopar i Herkules.

Så får du tag i Populär Astronomi

Vill du få Populär Astronomi hem till dig? Prenumerera så kan du vara säker att få läsa varje nummer.

Vill du läsa Populär Astronomi i din mobil, ipad eller surfplatta? I appen Readly får du både Populär Astronomi och massor med andra tidningar: läs mer hos Readly.

Du kan köpa Populär Astronomi i välsorterade tidningsbutiker. Ta kontakt med oss om du behöver hjälp med att få tag i tidningen.

Ge bort Populär Astronomi till någon du tycker om

Ge bort en prenumeration som present så kan du skänka rymdglädje i ett helt år till någon du tycker om. Läs mer på vår sida om prenumerationer.

Ung? Få Populär Astronomi som medlem i Astronomisk Ungdom

Populär Astronomi är medlemstidning för både Svenska Astronomiska Sällskapet och dess ungdomsförbund Astronomisk Ungdom. Som medlem i Astronomisk Ungdom kan du välja att få Populär Astronomi. Läs mer om hur du blir medlem i Astronomisk Ungdom.

Prenumerera på Populär Astronomi så stöttar du Svenska Astronomiska Sällskapet

Som prenumerant på Populär Astronomi är du också medlem i Svenska Astronomiska Sällskapet, som 2019 firade hela 100 år sedan det grundades. Sällskapet anordnar föredrag och utflykter, ger bidrag och koordinerar festivalen Astronomins dag och natt. Läs mer på hemsidan astronomiska.se eller följ Svenska Astronomiska Sällskapet på Facebook.