Nummer 4, december 2016

Populär Astronomi 2016 nr 4

Hur gick det till när vårt solsystem kom till? I Populär Astronomi kan du få reda på vad världens bästa teleskop visar upp när de riktas mot stjärnornas BB. Dessutom intervjuar vi forskningsministern Helene Hellmark Knutsson om varför hon vill satsa på rymden, och så går vi till botten med fenomenet ”supermåne”.

På omslaget:

Nya bilder på unga stjärnor och deras omgivningar avslöjar vad som händer när stjärnor – och planeter – blir till. På vårt omslag har en rymdkonstnär vid Japans nationella astronomiska observatorium föreställt sig scenen runt en nyfödd stjärna i Oxens stjärnbild – här finns mer om stjärnan och bilden.

Innehåll och artiklar

Rapport om Astronomins dag och natt 2016

Astronytt: Sveriges nästa forskningssatellit, och superjordarna som kanske inte finns, och sanningen om marslandaren Schiaparellis dramatiska slut. Läs också vår rapport om rekordfestivalen Astronomins dag den 8 oktober 2016: Astronomins dag och natt är här för att stanna – men vädret spelar inte med. (I den tryckta tidningen finns ett fel i denna artikel: datum som projektgruppen föreslagit för nästa års Astronomins dag och natt är lördagen 16 september, inte den 19).

Så föds en stjärna. Johan Lindberg berättar om ny kunskap om hur det går till när stjärnor och planeter föds – kunskap som banar vägen för att vi ska förstå hur liv uppkommer. Läs artikeln

NASA:s nya rymdkapsel tar form i Kista. Ariel Borenstein tar oss till ett labb utanför Stockholm där en del av framtidens rymdhistoria skrivs.

Krönika: Jonathan Lindström om solens okända syskon i stjärnbilden Herkules.

Infosfären: Yvette Gustafsson om astroforskarna som borde fått Nobelpris. Mer av Yvette hittar du på uvett.se

Helene Hellmark Knutsson är allas vår rymdminister. Dag Kättström intervjuar forskningsministern om Esrange, nya pengar till rymdverksamhet – och framtida resor till Mars. Läs artikeln.

Den mörka himlen – en naturresurs som håller på att ta slut. Lars Magnusson och kollegor i Grönhögens astronomiska förening arbetar för att ta vara på Ölands underbart mörka himlar.

Stjärnhimlen, sol, måne och planeter av Per Ahlin

Nygamla månar av Katja Lindblom. Vad är en supermåne, och varför pratar så många om blodmånar, vargmånar och blåa månar? Vi reder ut begreppen. Läs artikeln

Messierkatalogen: M 68 – Björn Stenholm om en vacker klothop i stjärnbilden Vattenormen.

Läsarnas forum: Finns det dubbelplaneter? Hur ska man planera en resa till solförmörkelsen 2017 i USA? Plus debatt om Astronomins dag och natt.

Bildkryss: Vinn nya boken Resan till planeterna av Peter Ekberg.

Till sjöss med stjärnorna. Sofia Ramstedt berättar om sin resa till Kap Verde på örlogsfartyget Gladan – som skeppsastronom. Läs artikeln

Nya böcker m. m. : Vi recenserar nya barnböcker om rymden, samt nya från Ulf Danielsson och Ulf Ellervik och Katherine Freese på svenska. Läs recensionerna

Astronomisk Ungdom tar över: Genom universitet till universum: Izabella Remmerts definitiva guide till dig som vill plugga rymd på universitet i Sverige. Läs artikeln.

Ehrenberg går på djupet: Maria Ehrenberg guidar bland Kuskens sprakande stjärnhopar.

Föreningslivet: klubbkvällar, föreläsningar och Värmland Star Party.

Så får du tag i Populär Astronomi

Prenumerera så får du alltid Populär Astronomi direkt hem till dig. Ge bort en prenumeration som julklapp eller present så kan du skänka rymdglädje i ett helt år till någon du tycker om.

Vill du läsa Populär Astronomi i din mobil, ipad eller surfplatta? I appen Ztory får du både Populär Astronomi och massor med andra tidningar: läs mer hos Ztory.

Du kan också köpa Populär Astronomi i välsorterade tidningsbutiker. Eller ta kontakt med oss så hjälper vi till.

Prenumerera på Populär Astronomi så stöttar du Svenska Astronomiska Sällskapet

Som prenumerant på Populär Astronomi är du också medlem i Svenska Astronomiska Sällskapet, som ger bidrag, anordnar föredrag och koordinerar Astronomins dag och natt. Läs mer på hemsidan astronomiska.se eller följ Svenska Astronomiska Sällskapet på Facebook.