I årets sista nummer möter vi den svensk-amerikanska astronauten Jessica Meir som vill flyga till månen. Vi tittar närmare på psyket som krävs för att resa till Mars, undersöker hur våra förfäders natthimmel lyste starkare än idag samt letar efter vintergatans mittpunkt.
På omslaget:
Gryning på Mars med en vy som visar kratern Gale som är 154 kilometer i diameter och rymmer ett berg som reser sig tre kilometer från botten. Bilden är en illustration baserad på 3D-information från NASA:s Mars Global Surveyor.
Innehåll och artiklar
Astronytt: Fosfin på Venus, nobelpris till upptäckter om svarta hål och vatten på månen.
Infosfären: Yvette Gustafsson om James Webb-teleskopet långsamma framfart.
Vintergatans mitt strålade i en miljon år. Markus Hokatainen skriver om hur ett supertungt svart hål i vår hemgalax orsakade ett häftigt utbrott i mänsklighetens gryning för cirka 3,5 miljoner år sedan.
Fyra sätt att upptäcka nya Expedition Mars: Har vi det som krävs? Det är inte bara de stora hälsoriskerna förknippade med tyngdlösheten och strålningen i rymden som behöver lösas innan det kan bli aktuellt att resa långa rymdresor. Thomas Wedérus skriver om hur resan också innebär stora psykologiska utmaningar.
Mörk Materia, Svarta Hål. Gunnar Welin beskriver olika förklaringar till vad mörk materia består av och varför det finns mer vanlig materia än antimateria i universum.
Krönika: Jonathan Lindström om att resa till Mars innan Vikingsonden.

Profil: Jessica Meir siktar mot månen. Fabian Bengtsson möter den svensk-amerikanske astronauten Jessica Meir som avslutade sin första rymdresa i våras och nu siktar på nya äventyr.
Stjärnhimlen, sol, måne och planeter av Per Ahlin.
Vid Jupiter! – Solsystemets mittpunkt lurade gravitationsvågsforskarna

Krypto: vinn ett exemplar av nya boken Krokodilens Vändkrets av Jona Elings.
Läsarnas forum: Var finns mörkret?
Messierkatalogen: M 84 – en linsformig galax i stjärnbilden Jungfru.
När Kosmos kom till Sverige – Anders Nyholm gör nedslag i den svenska astronomins historia under 1900-talet
Inslag från Astronomisk Ungdom: burksatelliter i skolan, rapport från AU:s digitala konferenser och pris till podden Har vi åkt till Mars än? Läs AU:s sidor
Nya böcker m. m.: Kemins gryning, Science Fiction och Godnattsaga, Strövtåg i Universum och reportage om budskap till framtiden. Läs recensionerna!
Ehrenberg går på djupet: Maria Ehrenberg om Djuprymd för blotta ögat
Så får du tag i Populär Astronomi
Vill du få Populär Astronomi hem till dig? Prenumerera så kan du vara säker att få läsa varje nummer.
Vill du läsa Populär Astronomi i din mobil, ipad eller surfplatta? I appen Ztory får du både Populär Astronomi och massor med andra tidningar: läs mer hos Ztory.
Du kan köpa Populär Astronomi i välsorterade tidningsbutiker. Ta kontakt med oss om du behöver hjälp med att få tag i tidningen.
Ge bort Populär Astronomi till någon du tycker om
Ge bort en prenumeration som present så kan du skänka rymdglädje i ett helt år till någon du tycker om. Läs mer på vår sida om prenumerationer
Ung? Få Populär Astronomi som medlem i Astronomisk Ungdom
Populär Astronomi är medlemstidning för både Svenska Astronomiska Sällskapet och dess ungdomsförbund Astronomisk Ungdom. Som medlem i Astronomisk Ungdom kan du välja att få Populär Astronomi. Läs mer om hur du blir medlem i Astronomisk Ungdom.
Prenumerera på Populär Astronomi så stöttar du Svenska Astronomiska Sällskapet
Som prenumerant på Populär Astronomi är du också medlem i Svenska Astronomiska Sällskapet, som 2019 firade hela 100 år sedan det grundades. Sällskapet anordnar föredrag och utflykter, ger bidrag och koordinerar festivalen Astronomins dag och natt. Läs mer på hemsidan astronomiska.se eller följ Svenska Astronomiska Sällskapet på Facebook.