Stjärnkarta

Såhär ser natthimlen ut under sommaren 2018. Kartan nedan gäller kl 03 den 1 juli, kl 02 den 15 juli, kl 01 den 1 augusti, kl 00 den 15 augusti, kl 23 den 1 september, kl 22 den 15 september, och kl 21 den 1 oktober. Mars och Saturnus lägen gäller för den 15 augusti. Läs också våra artiklar om planeterna sommar 2018 och om solen och månen under sommaren 2018. Vi har även kartan som gäller i början av natten i juni och början av juli.

Karta: Per Ahlin

Intresserad av vad som händer på himlen? För aktuell information om solen, månen och planeterna behöver du såklart tidskriften Populär Astronomi! Här kan du beställa hem Populär Astronomi.

På nätet rekommenderar vi Astroinfo.seNorrköpings astronomiska klubbs hemsida och stjarnhimlen.se. Vi gillar också planetarieprogrammet Stellarium som finns i en svensk version. För stjärnkartor på engelska, prova Your Sky (interaktiva kartor på nätet) eller Mag 7 Star Atlas (detaljerade kartor i pdf-format). Är du nyfiken på norrsken och andra särskilda händelser finns SpaceWeather.com. För satelliter och rymdstationen finns Heavens Above.

Populär Astronomis stjärnkartor görs av Per Ahlin som driver Stockholms Folkobservatorium.
Hans böcker Astronomisk kalender 2018 och Astronomisk kalender 2019 ges ut av Norstedts.