En solliknande stjärna bara 300 ljusår bort har oansenligt mycket stoft och damm omkring sig – och astronomer tror att det kan vara tecken på ett ungt planetsystem. När vårt solsystemt var ungt var det vanligt med krockar mellan planeter, kometer och annat skrot, och mycket stoft måste ha bildats. Och nu har man alltså sett samma sak nära en annan stjärna, som är mycket riktigt bara 300 miljoner år gammal (solen och solsystemet är ju hela 4,5 miljarder år gamla).
Mer info hos PPARC och PhysOrg

Stoftet i vårt solsystem syns som zodiakalljuset (bild). Hos den yngre solliknande stjärnan BD +20 307 finns det så mycket stoft att man tror att ett ungt planetsystem håller på krockar sig fram. (Bild: Gemini Observatory)

Förresten har rymdfärjan Discovery fått en ny tid för sin uppskjutning. Man håller på att fixa förra veckans bränslesensorproblem, och uppskjutningen ska ske på tisdag kl 16.39 svensk tid. Läs mer hos DN och Astrowebb.