Bild: NASA/JPL-Caltech/C. Martin (Caltech)/M. Seibert(OCIW)

Frågan som snurrade mest i huvudet i fredags var om inte nyheten om stjärnan Miras fantastiska svans gjort sig förtjänt av en plats i nästa nummer av Populär astronomis pappersupplaga (som går till tryck i typ vilken minut som helst). Rymdteleskopet GALEX gillar bara sånt som skiner i ultraviolett, och får därmed syn på himmelsfenomen som andra teleskop missar. Som, i det här fallet, Mira, känd sedan 400 år tillbaka för sin långsamma men dramatiska föränderlighet. Mira är en röd jätte 350 ljusår bort som rör sig med osedvanligt hög hastighet genom galaxen. Dess tjocka och ojämna stjärnvind har, visar GALEX, bildat en lång och vacker svans som lyser där den krockar med annan gas som ligger stilla mellan stjärnorna (DN, Nature News). Svansen är dessutom hela 13 ljusår lång, alltså 4 gånger månens bredd på natthimlen, och visar 30 000 år av Miras stjärnvinds historia.
Andra bloggar om: , , ,


Såhär tror astronomer att stjärnan Mira skapade sin underbara svans. (Animering: NASA; fler bilder finns hos GALEX)