Nummer 3, september 2020

Idag vet vi att det finns miljarder planeter i vår galax. Hur ska vi hitta planeter som är lika livsvänliga som vår jord? Vi firar festivalen Astronomins dag och natt 2020 – som har Jorden 2.0 som tema – med ett nummer med extra mycket exoplaneter.  

Populär Astronomi 2020/3

På omslaget:

I det här numret finns många fantastiska illustrationer av hur dessa potentiella nya jordar skulle kunna se ut. På omslaget syns superjorden HD 85512 b, en exoplanet som ligger lagom långt från sina stjärna så att flytande vatten kan finnas på ytan, i en bild av ESO:s rymdkonstnär Martin Kornmesser

Innehåll och artiklar

Astronytt: Ceres saltlösning, alla åker mot Mars, komet Neowise på bild.

Program för Astronomins dag och natt 2020. Se astronominsdag.se för uppdateringar.

Infosfären: Yvette Gustafsson om rymdens dolda tillgångar

Populär Astronomi 2020/3

Så söker vi efter Jorden 2.0. Iskra Georgieva och Oscar Barragán berättar om jakten på att förstå exoplaneterna, och hur vi kan hitta planeter som verkligen liknar jorden. Läs artikeln

Fyra sätt att upptäcka nya jordar – och andra planeter. Katja Lindblom guidar bland planetupptäckarnas framgångsrika metoder.

Fotografera kosmos: en personlig resa ut i universum. Nyfiken på astrofoto? Firas Haki har tips – och en berättelse om hans egen väg.

Krönika: Anna Davour om andra jordars liv.

Populär Astronomi 2020/3

Profil: Jacob har tagit spelvärlden till Mars. Anna Härdig möter Jacob Fryxelius, mannen bakom brädspelet Terraforming Mars.

Stjärnhimlen, sol, måne och planeter av Per Ahlin.

Läsarnas forum: snurriga planeter.

Krypto: vinn ett ex av nya boken Flaskpost till framtiden av Johan Joelsson och Jonatan Jacobsson.

Populär Astronomi 2020/3

Axionerna stiger! Laura Koponen berättar hur en liten ny partikel kan lösa flera kosmiska gåtor.

Messierkatalogen: M 83 – Björn Stenholm om en vacker stavspiralgalax.

Konstgjord gravitation, tack! Mikko Suominen upptäcker vad framtidens astronauter har att se fram emot.

Inslag från Astronomisk Ungdom: KTH:s raketer, burksatelliter i skolan och en intervju  med Mats Strandberg, författare till Slutet. Läs AU:s sidor

Nya böcker m. m.: filosofi, Feynman, Sven Grahn och Krokodilens vändkrets. Läs recensionerna

Karhula går på djupet: Timo Karhula om Pegasus

Så får du tag i Populär Astronomi

Vill du få Populär Astronomi hem till dig? Prenumerera så kan du vara säker att få läsa varje nummer.

Vill du läsa Populär Astronomi i din mobil, ipad eller surfplatta? I appen Ztory får du både Populär Astronomi och massor med andra tidningar: läs mer hos Ztory.

Du kan köpa Populär Astronomi i välsorterade tidningsbutiker. Ta kontakt med oss om du behöver hjälp med att få tag i tidningen.

Ge bort Populär Astronomi till någon du tycker om

Ge bort en prenumeration som present så kan du skänka rymdglädje i ett helt år till någon du tycker om. Läs mer på vår sida om prenumerationer

Ung? Få Populär Astronomi som medlem i Astronomisk Ungdom

Populär Astronomi är medlemstidning för både Svenska Astronomiska Sällskapet och dess ungdomsförbund Astronomisk Ungdom. Som medlem i Astronomisk Ungdom kan du välja att få Populär Astronomi. Läs mer om hur du blir medlem i Astronomisk Ungdom.

Prenumerera på Populär Astronomi så stöttar du Svenska Astronomiska Sällskapet

Som prenumerant på Populär Astronomi är du också medlem i Svenska Astronomiska Sällskapet, som 2019 firade hela 100 år sedan det grundades. Sällskapet anordnar föredrag och utflykter, ger bidrag och koordinerar festivalen Astronomins dag och natt. Läs mer på hemsidan astronomiska.se eller följ Svenska Astronomiska Sällskapet på Facebook.