Nummer 4, december 2019

Under rymdåret 2019 fyller Svenska astronomiska sällskapet 100 och månlandningarna 50, och vi firar med flera specialnummer.

Temat för årets fjärde nummer är Framtiden. Vilka upptäcker väntar oss framöver? När upptäcks äntligen annat liv i universum? I Populär Astronomi tar vi en titt in i vår framtid i rymden.

Populär Astronomi 2019/4

På omslaget:

Vad väntar oss i framtiden? Illustratören Elin Molander har tolkat numrets tema med ansikten vända mot framtiden, rymden och det okända.

Innehåll och artiklar

Astronytt: Jessica Meirs rymdpromenad, Nobelplaneter, budgetglädje

Infosfären: Yvette Gustafsson upptäcker rymdtåliga datorer

När hittar vi planet 9? Katrin Ros berättar om Arrokoth och andra nya fynd bortom Pluto – och den stora upptäckten som väntar. Läs artikeln

Krönika: Jonathan Lindström om vårt nya förflutna

Populär Astronomi 2019/4

Profil: Miora ser ljust på framtiden. Robert Cumming pratar stjärnforskning och framtid med Miora Andriantsaralaza, uppsalaastronom med rötter i Madagaskar. Läs artikeln

När en utomjording ringer på dörren. Anna Härdig om den största upptäckten som väntar oss: är vi redo för den?

Är astronomin i skolan hotad? Cornelia Ekvall och Rebecca Forsberg letar svar om den nya läroplanen. Läs artikeln

Stjärnhimlen, sol, måne och planeter av Per Ahlin

Här byggs vårt nya jätteöga mot kosmos. Jakob Sagatowski har varit på bergstoppen i Chile där det nya, jättelika teleskopet ELT byggs.

Är vi redo för solsystemets framtid? Katja Lindblom om vad vi som bor i solsystemet behöver veta för att klara oss i lång tid framöver.

Messierkatalogen: M 80 – Björn Stenholm om en klothop i Skorpionen

Läsarnas forum: plast och planetskådning

Inslag från Astronomisk Ungdom: framtidsquiz och konferensrapport.

Nya böcker m. m.: massor av recensioner inför julhandeln

Bildkryss: vinn nya antologin Sällsamma resor

Ehrenberg går på djupet: Här finns Sveriges planet. Maria söker stjärnan HD 102956 i Karlavagnen. Läs krönikan

Så får du tag i Populär Astronomi

Vill du få Populär Astronomi hem till dig? Prenumerera så kan du vara säker att få läsa varje nummer.

Vill du läsa Populär Astronomi i din mobil, ipad eller surfplatta? I appen Ztory får du både Populär Astronomi och massor med andra tidningar: läs mer hos Ztory.

Du kan köpa Populär Astronomi i välsorterade tidningsbutiker. Ta kontakt med oss om du behöver hjälp med att få tag i tidningen.

Ge bort Populär Astronomi till någon du tycker om

Ge bort en prenumeration som present så kan du skänka rymdglädje i ett helt år till någon du tycker om. Läs mer på vår sida om prenumerationer

Ung? Få Populär Astronomi som medlem i Astronomisk Ungdom

Populär Astronomi är medlemstidning för både Svenska Astronomiska Sällskapet och dess ungdomsförbund Astronomisk Ungdom. Som medlem i Astronomisk Ungdom kan du välja att få Populär Astronomi. Läs mer om hur du blir medlem i Astronomisk Ungdom.

Prenumerera på Populär Astronomi så stöttar du Svenska Astronomiska Sällskapet

Som prenumerant på Populär Astronomi är du också medlem i Svenska Astronomiska Sällskapet, som 2019 firar hela 100 år sedan det grundades. Sällskapet anordnar föredrag och utflykter, ger bidrag och koordinerar festivalen Astronomins dag och natt. Läs mer på hemsidan astronomiska.se eller följ Svenska Astronomiska Sällskapet på Facebook.