Tidsskriften Sky & Telescope rapporterar att amatörastronomer sett tecken som tyder på en ringstruktur som omger en stjärna lik solen. En planet upptäcktes av proffsastronomer runt stjärnan TrES-1 i lyrans stjärnbild. Sedan har amatörastronomer observerat stjärnan, och sett hur den blir ljussvagare när planeten åker framför den. Statistisk analys av data från finländska och amerikanska amatörer har nu avslöjat att det måste finnas något mer än en planet som åker framför stjärnan. Ringar, eller en magnettorus liknande Jupiters? Än så länge vet man inte, men Hubbleteleskopet ska kunna avgöra saken.

Bild: Courtesy Arto Oksanen / Aaron Price / AAVSO

Denna ljuskurva, som visar hur stjärnan TrES-1 försvagas när planeten passerar framför den, gjordes av finländske amatörastronomen Arto Oksanen i Muurame nära Jyväskylä. (Bild: Arto Oksanen /Aaron Price/AAVSO)