Inte mörk materia: den här gången handlar det om en del av det vanliga materiet som man trott fanns nånstans men inte hade sett. Uppemot 40% av den vanliga materian – atomer och joner och sånt – har man haft alltså ganska dålig koll på. Den här materian tror man finns i form av gas mellan galaxerna som är liksom mellanvarm (dvs mellan tio tusen och tio miljoner grader).

Nu har astronomer sett tecken på denna gas för första gången, med hjälp av rymdteleskopet Chandra. Genom att titta på en ljusstark kvasarutbrott så såg man tecken på gas mellan oss och galaxen som absorberade galaxens röntgenstrålning.

Mer på Chandras webbsajt

Bild: NASA/SAO/CXC/F.Nicastro et al.

Chandra-bild på kvasaren Markarian 421, 800 ljusår härifrån. Mellan oss och kvasaren vet vi nu att det finns delar av universums (hittills) dolda materian. (Bild: NASA/SAO/CXC/F.Nicastro et al.)