Einstein hade rätt. Ja, så står det i astronyheter varannan månad, men det här är ändå lite roligt. Avlägsna kvasarer se ljusstarkare ut ju närmare de är till näraliggande galaxer och galaxhopar. Det är slutsatsen som astronomer kommit fram till som jobbar med Sloan Digital Sky Survey (SDSS), en efter massiv kartläggning av 13 miljoner galaxer och 200.000 kvasarer. Det var precis det som väntas enligt Einsteins allmänna relativitetsteori, som säger att en ljusstråles bana böjer sig runt allt som har massa i universum. Det gör att till exempel en galax – eller en massa galaxer – kan fungera som en lins som förstorar det som ligger bakom den. Kvasarer, till exempel.
Artikel på astronomy.com
Pressmeddelande hos SDSS

Bild: Joerg Colberg, Ryan Scranton, Robert Lupton, SDSS
Kvasarerna på natthimlen ser ljusstarkare ut där det finns mest materia mellan oss och dem. Lite grann som i denna schematiska bild. (Bild: Joerg Colberg, Ryan Scranton, Robert Lupton, SDSS)