En an astronomins hetaste frågor verkar få sitt svar nu, när en kort gammablixt spårats till en avlägsen galax. Gammablixten 050509b upptäcktes av satelliten Swift tidigt i måndags morse. Med positionen som Swift mätte upp för gammablixten kunde astronomer dra slutsatsen att den kom från en galax hela 2,2 miljarder ljusår bort. För att kunna synas på så långt håll måste den vara riktigt ljusstark – och då kan det inte vara fråga bara om en näraliggande magnetar, som den som Swift såg i vår galax i december. Slutsatsen: det var två neutronstjärnor som krockade och bildade ett svart hål.
Artikel hos Nature
Första rapporten på space.com

Bild: NASA/Spectrum Astro
Swift har gjort de bästa observationerna någonsin av en av de korta gammablixtarna – och kanske löst mysteriet kring dem. (Bild: NASA/Spectrum Astro)