En maser i rymden – alltså en naturlig laser, fast med mikrovågor istället för synligt ljus – är en bra hjälpreda för astronomen. Masrar är ljusstarka och mycket duktiga på att visa hur gasmoln rör på sig i till exempel galaxer. Nu har två astronomer i USA upptäckt den första kvasar med masrar, hela 6,5 miljarder ljusår bort. Sådana riktigt avlägsna masrar kan man kanske använda för att mäta avstånd i universum. Då kan man undersöka universums accelererande expansion på ett helt nytt sätt.
Artikel på New Scientist Space
Originalartikeln på ArXiv.org

Bild: NASA/U.Durham/Smail et al.
Med hjälp av masrar i den avlägsna kvasaren J0804+3607 hoppas man bland annat kunna mäta massan på det supermassiva svarta hål som kvasaren har i mitten. Kvasaren på den här bilden är en helt annan än den med masrarna, men den är i alla fall av samma typ. (Bild: NASA/U.Durham/Smail et al.)