I torsdags togs ett avgörande steg i ett av Europas mest ambitiösa astronomiprojekt – Extremely Large Telescope, eller ELT. På ett möte i Nederländerna antogs teleskopets vetenskapliga program.
– Ett Extremt Stort Teleskop är ett mycket spännande framtidsutsikt för astronomer, säger dr Isobel Hook, som koordinerat arbetet med programmet. Något med en spegel på 50 eller till och med 100 meter skulle kunna förändra helt vår bild av universum och ge svar på verkligt fundamentala frågor som ’Är jorden unik?’ och ’Hur bildades de första stjärnor och galaxer?’.
Pressmeddelande hos PPARC

Bild
Ett internationellt team med bl a medlemmar från Lunds observatorium ligger bakom Euro50, ett av de två förslag som finns för ELT. Teleskopet är större än en 747-plan; andra förslaget OWL är ännu värre. (Bild: Euro50-projektet)