Enligt astronomer borde den inte kunna överleva, men ändå gör den det. Det handlar om en planet som upptäckts i ett trippestjärnesystem 149 ljusår från jorden. Astronomen Maciej Konacki vid Caltech i USA har observerat systemet och kommit fram till att det bestär inte bara av tre stjärnor, utan också en planet som är en bit större än Jupiter, men vars bana ligger väldigt nära en av stjärnorna. Hur den bildades och hamnade så långt in är enligt nuvarande teorier ett mysterium.
Artikel på nature.com

Bild: Caltech
Solnedgång nr 1 av 3 i trippelsystemet HD 188753 med sin jätteplanet, som det skulle kunna se ut. Filmfantaster kanske påminns om en scen i första Star Wars-filmen, och rätt vad det är har Maciej Konacki döpt såna trippelstjärneplaneter till Tatooine-planeter, efter Luke Skywalkers hemplanet. Antagligen har inte Konacki sett den astronomiskt sett lite mer passande Tre solar. (Bild: Caltech)


Rymdfärjan Discoverys uppskjutning blev förresten inte av idag på grund av problem med bränslesensorer.
Notis i DN