Förra helgen upptäckte amatörastronomen Hans-Göran Lindberg från Skultuna i Västmanland en ny stjärna. Den finns på bilder han har tagit på Hantelnebulosan i Rävens stjärnbild, och ett nu har ett antal andra amatörastronomer på olika håll i världen bekräftat upptäckten. Stjärnan verkar dessutom flimra på ett sätt som tyder på att den är en så kallad dvärgnova. Inte riktigt någon ny stjärna alltså, men ett kraftigt utbrott från ett dubbelstjärnesystem som består av en röd dvärg och en vit dvärg i en tät bana runt varandra.
Om den nya dvärgnovan hos belgiska astronomern Tonny Vanmunster
Sida med bilder och länkar av H-G Lindberg
Intervju med H-G Lindberg i DN

 (Bild: t v REU program/NOAO/AURA/NSF, t h H-G Lindberg)
Hantelnebulosan före och efter nya dvärgnovans utbrott. H-G Lindbergs bild är till höger. För ännu tjusigare jämförelsebilder, kolla cosmotography.com. (Bild: t v REU program/NOAO/AURA/NSF, t h H-G Lindberg)