En nyupptäckt gammablixt ligger längre bort än nästan allt annat vi sett i universum. Det finns en kvasar som är snäppet mer avlägsen, men gammablixtarna börjar nu på allvar ta över från kvasarerna som vår bästa glimtar av universums mest avlägsna – och yngsta – delar. Gammablixten, som heter GRB 050904, upptäcktes av rymdteleskopet Swift den 4 september. Avståndet mättes upp från gammablixtens efterglöd, som syntes bara i infrarött ljus, av japanska teleskopet Subaru på Hawaii.
Artikel på New Scientist Space
Pressmeddelande hos ESO
Bilder och filmer hos NASA

Bild:  Dr Daniel Reichart
Här syns efterglöden efter gammablixten 050904. Den är tecken på en stor stjärna som exploderar, och antagligen ett svart håls födelse. Gammablixten ligger så långt bort att ljuset från blixten har varit på väg mot oss sedan universum var bara 800-900 miljoner är gammalt, bara kort efter de första stjärnor och galaxer bildades. Efterglöden upptäcktes av teleskopet SOAR i Chile. (Bild: Dr Daniel Reichart)