I juli upptäcktes planetoiden 2003 EL61 av en spansk forskargrupp med José-Luis Ortiz i spetsen. Nu anklagas gruppen för att ha fuskat sig till upptäckten. Amerikanska planetjägaren Mike Brown, som nu anmält Ortiz och sina kollegor till Internationella astronomiska unionen IAU, skyndade sedan att offentliggöra upptäckten av nya planeten 2003 UB313, som hans forskargrupp också gjort. Anledningen var att någon hade hittat de nya himlakropparna i teleskoploggar som tillhörde teleskopen som Browns grupp använde, och som fanns tillgängliga på internet. Denna någon har nu kunnat spåras till just Ortiz forskargrupp.
Om hela kontroversen i en New York Times-artikel på CNet
…och i spanska El mundo

Bild
2003 EL61, med sin måne – långt ut i solsystemet, men nu centrum för ett bråk om forskaretik. (Bild: M. Brown)

1 KOMMENTAR

Comments are closed.