Lunds Tekniska Högskola har vunnit en designtävling. Inte vilken som helst, heller – det är byggnaden som ska husera det planerade 50-meters teleskopet Euro50 som de ritat. Av sju tävlande förslag av den lundensiska designen bäst. Euro50 är som vi berättade i somras den mindre av två möjliga teleskop inom det europeiska Extremt Stora Teleskop-projektet.
Läs mer hos ESA

Vad gäller de extremt stora hoten, asteroiderna alltså, är det dags att pröva om vi kan hejda en inkommande himlakropp. Aftonbladet med flera rapporterar att ESA nu utsett två asteroider till möjliga försökskaniner för projektet Don Quijote. Tanken är att krocka en sond med en asteroid, som Deep Impact kanske, i ett försök att ändra dess bana.
Mer info hos ESA

Bild: ESA
Don Quijote-projektet består av två sonder – den ena försöker putta en farlig asteroid in på en säkrare bana, och den andra kollar om det funkat. (Bild: ESA)