Tyskbyggda Large Binocular Telescope i Arizona har sett sitt första ljus. Enligt pressmeddelandet är det störst i världen – teleskopets två speglar på 8,4 meter tillsammans motsvarar ett 11-meters teleskop.
Pressmeddelande hos Max-Planck-Institut für Astronomie (tyska)

Något mindre men lika roligt är det 1-metersteleskop som precis fått finansiering i Stockholm. Teleskopet husera på AlbaNova Universitetscentrums kupol i norra Stockholm, och användas i undervisning, för att testa instrument, och för att mäta luftföroreningar med laserekon. Teleskopet blir snäppet större än Uppsalas Westerlundteleskop som har funnits sedan 2003.
Notis hos Stockholms observatorium

Bild: Max-Planck-Institut für Astronomie
Världens största kikare, Large Binocular Telescope. Klicka för att se teleskopets första bild. (Bild: Max-Planck-Institut für Astronomie)