Dubbelstjärnor där ena medlemmen är en tung stjärna och den andra är ett svart hål (eller en neutronstjärna) syns fint i röntgenteleskop. Så pass att astronomer trott att man hade rätt bra koll på hur många de är. Men nya observationer med rymdteleskopet Integral visar att de haft helt fel på den punkten. Astronomen Ignacio Negueruela från universitetet i spanska Alicante med kollegor har upptäckt fem stycken dubbelstjärnor som ibland blixtrar till i röntgenstrålning, för att sedan somna om. Att de här tills nu okända stjärnsystem faktiskt finns betyder sannolikt att galaxen innehåller många fler tungviktardubbelstjärnor än väntat. Dags alltså att räkna om för de som håller reda på galaxens tyngsta par och var de håller hus.
Pressmeddelande hos ESA
Originalartikeln på arXiv.org

Bild: J M Blondin/NCSU
I denna datorsimulering blåser en tung stjärna (svarta skivan i mitten) en vind som landar i klumpar på en neutronstjärna. När en klump landar lyser det under kanske ett par timmar i röntgenstrålning. (Bild: J M Blondin/NCSU)