Åtminstone sedan NASA lanserade Hubbleteleskopets bild på Skapelsens pelare har astronomer vetat att en snygg bild (gärna med ett svulstigt namn) kan charma astropubliken, eller i varje fall medierna. Den här veckan har det kommit massor med såna bilder. Klicka på korten nedan för att se mer.

Bild: se bildtext
Från vänster: i nebulosan RCW 79 har Annie Zavagno och Lise Deharveng visat att tunga stjärnor bildas triggade av vindarna från tidigare stjärnor (något svårläst pressrelease hos Astronomy & astrophysics). Spitzers bergskedja är nebulosan W5 och visar ungefär samma sak (Pressrelease hos Spitzer). Borta i det Lilla Magellanska molnet är det en ung stjärnhop som trycker ihop gasen, enligt astronomen Antonella Nota (Pressrelease hos ESA). Och i nya Hubble-bilder har Alyssa Goodman och Jonathan Foster sett svagt lysande stoftmoln i området L1448 där det i framtiden kan födas nya stjärnor (pressrelease hos CfA). Bilder: Zavagno et al/A&A; NASA/JPL-Caltech/L. Allen (Harvard-Smithsonian CfA); NASA, ESA och A. Nota (ESA/STScI); J. Foster/A. Goodman (Harvard-Smithsonian CfA)