Rymdteleskopet Spitzer har upptäckt för första utanför solsystemet några av de molekylerna som ligger till grund för liv på jorden. Acetylen och vätcyanid finns runt den unga stjärnan IRS 43 i Ormbärarens stjärnbild. I framtiden kan planeter bildas där, och vem vet, kanske också liv.
Pressrelease hos Spitzer

Och så Julen till ära har NASA-teamet bakom Spitzer släppt en lagom festlig bild på en ung stjärnhop som de kallar Snöflingshopen. Den omgivande nebulosan heter förstås Julgransnebulosan.
Mer info på Spitzers webbplats

Newborn stars, hidden behind thick dust, are revealed in this image of a section of the Christmas Tree Cluster from NASA's Spitzer Space Telescope, created in joint effort between Spitzer's Infrared Array Camera (IRAC) and Multiband Imaging Photometer (MI
I Snöflingsnebulosan syns helt nyfödda stjärnor som ännu inte rört sig från gasmolnen där de bildats. Bild: NASA/JPL-Caltech/P.S. Teixeira (Center for Astrophysics)