Jorden snurrar allt långsammare, och då och då behöver vi en extra sekund så att vår tideräkning fortsätter att stämma överens med solens och stjärnornas ned- och uppgångar. Den 31 december 2005 kommer en sådan skottsekund, precis innan det nya året drar igång, men den kan bli den allra sista. Det har nämligen börjat bli besvärligt för vissa datasystem – till exempel de för satellitnavigering – att tideräkningsstandarden UTC beror på någonting så opålitligt som jordens rotation. Ett förslag att skrota eller göra om UTC har varit uppe hos internationella teleunionen ITU, men ett slutgiltigt beslut sköts upp så sent som i november. I förslaget ingår att sluta med skottsekunder för att istället vänta tills en skottimme skulle behövas.
Artikel på svt.se
Wikipedia om skottsekunder på engelska

Bild: Wikipedia
Jordens egen tideräkning behöver en sekunds knuff tillbaka under nyårsnatten för att åter stämma överens med stjärnorna. (Bild: Wikipedia)